Rasismul anti-tiganesc, o pata de rusine pe obrazul Bulgariei

Ultimele zile au adus din nou in atentia opiniei publice mondiale una din problemele cele mai grave- daca nu CEA mai grava- cu care se confrunta tarile central si est-europene dupa 1989- anume rasismul anti-tiganesc.

Ce s-a intamplat de aceasta data?

Mii de etnici bulgari din satul Katunitsa, situat langa Plovdiv, au iesit in strada pentru a protesta impotriva uciderii unui tanar bulgar intr-un accident rutier de catre un nepot al liderului rom Kiril Rashkov, supranumit Tsar Kiro. Manifestantii au incendiat una din locuintele familiei Rashkov, avand si sprijinul a nu mai putin de 2000 de suporteri de extrema dreapta ai echipelor de fotbal Lokomotiv Plovdiv, Botev Plovdiv, TSKA Sofia si Levski. S-a cerut alungarea familiei Rashkov din sat, cercetarea lui Kiril pentru activitati de tip mafiot iar una din locuintele familiei Rashkov a fost incendiata.

Aparent, un act justitiar, din partea unor oameni simpli fata de un bogat ce abuzeaza de bogatie. Atunci de ce NU il condamn asa cum l-am condamnat pe Strauss Kahn pentru ceva asemanator, pentru violarea unei cameriste din Africa? De ce nu iau apararea suporterilor care i-au dat foc la case, ba, mai mult, am de gand sa scriu un articol IMPOTRIVA lor? De cand au ajuns comunistii sa opereze cu standarde duble? Il condamnam pe Rashkov sau suntem inconsecventi in ceea ce zicem si facem? Ii slavim pe suporterii bulgari ca pe niste nobili justitiari sau suntem inconsecventi cu noi insine?

Raspunsul este urmatorul: noi NU il aparam pe Kiril Rashkov, nici nu ne trece prin gand sa-l aparam pe Kiril Rashkov impotriva bulgarilor de rand care vor pedepsirea lui. Nici pomeneala de asa ceva. Insa IL aparam si il vom mai apara pe Kiril Rashkov impotriva NEONAZISTILOR cum sunt ultrasii amintiti mai sus pentru simplul motiv ca acei neonazisti ataca IN BLOC comunitatea tiganeasca iar comunitatea tiganeasca este, per ansamblu, MAI PROLETARA decat cea bulgara. Cine vrea sa atace in bloc o natiune asuprita este in mod obiectiv de partea burgheziei indiferent de faptul ca un reprezentant al natiunii asuprite poate fi el insusi burghez. Iar atacarea in bloc a comunitatii tiganesti de catre acesti ultrasi „justitiari” este, ne pare rau sa o spunem, mai mult decat EVIDENTA.

A doua zi dupa manifestatiile de la Katunitsa, anume duminica 25 septembrie au avut loc demonstratii asa-zis de „solidaritate” cu victima lui Rashkov in cel mai apropiat mare oras de Katunitsa, Plovdiv. Au fost oare acestea niste REALE demonstratii de solidaritate cu victima lui Rashkov si de infierare a asasinului, au fost oare acestea niste mitinguri AUTENTICE de condamnare a unui mafiot? Demonstrantii ar zice ca da. Faptele insa spun ca NU. Aceasta pentru ca demonstrantii au incercat rapid sa-si „verse mania” pe tiganii din Plovdiv, fara legatura cu Rashkov, si anume pe tiganii din cartiere foarte SARACE cum ar fi Stolipinovo, Sheker Mahala si Adzhisan Mahala. Daca demonstrantii doreau cu adevarat dreptate cum se face ca s-au repezit sa atace niste oameni care, dupa datele pe care le avem, nu aveau NICI O LEGATURA cu maleficul Rashkov? De ce? Pentru ca acei demonstranti erau de fapt niste neonazisti cu o agenda cu totul josnica, anume atacarea unor oameni DEFAVORIZATI prin folosirea ca ACOPERIRE a crimei comise de Rashkov, cu alte cuvinte crima lui Rashkov a fost folosita ca PRETEXT, ca paravan pentru atacarea unor oameni care nu sunt altceva decat niste VICTIME ale sistemului, victime intr-o masura mult mai mare decat aproape oricare dintre protestatari, si cand spun „aproape oricare dintre protestatari” o spun cu oarecare indulgenta. Daca acei ultrasi de dreapta ar fi niste justitiari adevarati nu ar trebui sa se dedea la atacuri ce nu pot fi calificate decat CRIME. Mai sunt apoi, pe langa pacate de acest fel, si alte pacate, cel putin la fel de grave, numite crime DE OMISIE. Daca suporterii respectivi ar fi niste justitiari adevarati nu ar trebui ei sa protesteze si fata de alte lucruri chiar MAI oribile decat abuzurile lui Rashkov? Daca suporterii respectivi nu vor sa fie in pozitia mega-penibila a unor oficiali americani indignati de crimele regimului islamist din Iran sau in rolul unui Sarkozy indignat de abuzurile lui Gaddafi, atunci cu siguranta ca ei trebuiau sa protesteze, de-a lungul timpului, si fata de niste lucruri care uratesc Bulgaria MAI MULT decat Rashkov si tot clanul lui la un loc ar visa vreodata sa faca, lucruri la care si-au adus uneori aportul si oameni care le sunt ideologic apropiati acestor suporteri de dreapta. Si cam care ar fi aceste lucruri care uratesc Bulgaria mai mult decat Rashkov cu tot clanul lui cu tot, lucruri pentru care ar trebui poate sa se dea foc la mai mult decat doar la o vila?

1. Pe 21 august 2007 un tanar tigan de numai 17 ani din orasul bulgar Samokov, pe nume Asparuh Ivov Atanasov, este atacat in plin centrul orasului de un grup de 4 tineri bulgari de extrema dreapta pentru ABSOLUT NICI UN MOTIV in afara de convingerea lor ca tiganii „nu au ce cauta in centrul orasului”. Cei 4 etnici bulgari l-au batut pe adolescentul rom pana l-au OMORAT. Asta a fost cu 4 ani in urma, cu 4 ani INAINTE ca Rashkov sa faca ce-a facut la Katunitsa, deci o intrebare perfect legitima ar putea fi: cine de la cine a invatat tehnica omorului celui de alta etnie, cine pe cine a avut profesor in „nobila” arta de a ucide oameni de alta etnie? Si totusi marii justitiari din galeriile lui Lokomotiv Plovdiv sau TSKA Sofia nu numai ca nu-si pun deloc aceasta intrebare dar la data respectiva, in august 2007, chiar au TACUT. Nu a iesit nimeni din galeriile acelor echipe sa se bata cu politia, sa dea foc la casele asasinilor. Absolut NIMENI dintre ei nu a facut asta. Insa atunci cand un bulgar e cel omorat justitiarii ies brusc la lumina. Cand tiganii sunt cei omorati de bulgari justitiarii parca stau ascunsi, cand insa un bulgar e omorat de tigani justitiarii parca invie din morti. Ciudat, nu-i asa?

2. In Bulgaria exista interlopi mult mai MARI decat tiganul Rashkov si ei sunt etnici BULGARI. Iar acesti mafioti etnici bulgari nu doar te calca cu masina ci te si omoara, te impusca, te arunca in aer fara ca nimeni sa intervina. Se omoara intre ei dar omoara si pe trecatorul, bulgar sau nu, care se nimereste sa fie in locul nepotrivit, la momentul nepotrivit. Si nu fac asta oricum, ci pe o scara foarte mare. Prin 2006-2007 Sofia era considerata cel mai VIOLENT oras din UE, DUPA NAPOLI. Multumita unor mafioti nu tigani ci bulgari ca etnie. Si atunci, ne intrebam, UNDE erau justitiarii de azi de la Katunitsa si Plovdiv? Cum se face ca nici un ultras de dreapta nu iesea in strada sa dea foc la casele mafiotilor BULGARI? Cum se face ca nici unul nu striga „Jos mafiotii de etnie BULGARA”? Din nou- ciudat, din cale afara de ciudat.

3. Mai multi tigani mor in fiecare an, in fiecare luna, in fiecare zi, de pe urma SARACIEI decat bulgari. Burghezia din Bulgaria e predominant bulgara iar saracimea este covarsitor tiganeasca. O spun foarte clar cifrele. In Bulgaria numai 10-11% dintre bulgari traiesc cu mai putin de 4 dolari pe zi fata de 49-51% dintre tigani. In Bulgaria 56% din tinerii romi intre 15-24 de ani sunt someri fata de 32% dintre tinerii bulgari de aceeasi varsta. Cand luam in calcul somajul printre adulti, diferenta e inca si mai mare. In Bulgaria 34% dintre adultii romi intre 25 si 54 de ani sunt someri, fata de numai 12% dintre bulgarii din aceasta categorie de varsta. Cand luam in calcul starea de sanatate diferenta e inca si mai mare. In Bulgaria 75% dintre tigani nu au acces la medicamente de baza fata de numai 32% dintre bulgari.  Cand luam in calcul situatia locuintelor diferenta tot continua sa creasca. In Bulgaria 33% dintre tigani locuiesc in case darapanate sau cocioabe fata de numai 4% din bulgari. Accesul la apa potabila? Diferenta e foarte mare si continua sa creasca. In Bulgaria 10% dintre tigani nu au acces la apa potabila in locuintele lor fata de numai 0,2% dintre bulgari. Sursa pentru aceste statistici ce amintesc mai degraba de Lumea a Treia decat de UE- http://vulnerability.undp.sk/DOCUMENTS/bulgaria.pdf

Sigur, nu toti imbuibatii din Bulgaria sunt bulgari si nu toti exploatatii din Bulgaria sunt romi. Nici pe departe. Exista si tigani imbuibati precum acest Rashkov si exista si bulgari muritori de foame, lipsiti de o banala aspirina sau amenintati sa le cada casele darapanate in cap. Asta fara discutie. Dar in mare, in MEDIE, saracimea din Bulgaria ESTE tiganeasca si burghezia din Bulgaria ESTE bulgareasca. Si atunci, ca sa folosim logica „justitiarista” care unii zic ca s-ar potrivi de minune ultrasilor bulgari de la Katunitsa si Plovdiv, ca sa putem sa-i atacam cu PROPRIA LOR LOGICA, trebuie sa ne intrebam: cine sufera in Bulgaria CU ADEVARAT de pe urma celuilalt, bulgarii sau tiganii, cine sufera in Bulgaria CU ADEVARAT- bulgarul „generic” de pe urma tiganului „generic” sau mai degraba INVERS? Cum se face ca uciderea de catre Rashkov a unui tanar bulgar trezeste printre ultrasii de dreapta sentimente justitiariste dar ASUPRIREA TIGANILOR DE CATRE BULGARI-si cu atat mai putin uciderea lui Asparuh Atanasov in august 2007- Nu?

Iata deci pe scurt motivele pentru care eu NU pot sa adopt fata de Rashkov aceeasi atitudine pe care am adoptat-o fata de Strauss Kahn si nu pot sa laud pe ultrasii de dreapta anti-Rashkov asa cum am laudat pe acei negri uneori rasisti care il atacau pe Strauss Kahn. Pentru ca acesti ultrasi de dreapta care ies in strada impotriva lui Rashkov, pe langa faptul ca incearca sa atace ghetouri tiganesti din Plovdiv, prea se afla in postura unui Sarkozy indignat de ce face Gaddafi sau a unui Netanyahu indignat de ce face Hamas-ul.

Anunțuri

11 gânduri despre “Rasismul anti-tiganesc, o pata de rusine pe obrazul Bulgariei

 1. Bun articolul. Din păcate în loc să izbucnească o revoluţie proletară în Bulgaria prinde contur una fascistă. Se pare că în tot Estul fost socialist, fasciştii sunt cu pas înaintea stângii. E trist şi oarecum inexplicabil că se întâmplă asta după 45 de ani de regim socialist.

  După cum bine se ştie fascismul are întotdeauna nevoie de un ţap ispăşitor, în trecut evreii, astăzi ţiganii.

  După ce societatea bulgară capitalistă i-a exploatat şi oprimat pe ţigani prin discriminare şi excluziune punându-le bariere de netrecut în calea accesului la învăţământ, cultură, muncă, până la completa lor dezumanizare, le reproşează în mod total ipocrit tocmai această dezumanizare pe care nimeni altcineva decât ea a provocat-o.

  Este de datoria comuniştilor să explice proletariatului că cea mai mare vină pentru acţiunile violente ale celor mai defavorizate straturi ale societăţii, în mare parte compuse din etnici ţigani, nu aparţine acestora, ci clasei burgheze în calitatea sa de clasă conducătoare a societăţii, care i-a lăsat de izbelişte, i-a abandonat, i-a exclus din civilizaţie, i-a împins pe calea dezumanizării.

  Soluţia nu este cea fascistă, a suprimării fizice a acestora, ci integrarea lor în societatea şi în civilizaţia unde s-au născut, şi la care au tot dreptul să adere.

 2. Aceasta rasa defavorizata „tziganii” uita-te mai atent in jurul tau si ai sa vezi ca ei conduc orase intregi,sunt bogatzi,fura de mici ca asa erasa asta,sunt rai din cale afara,asta nu ai sa observi decat atunci cand ai contact direct cu ei,incearca-i si vei fi surprins de ceea ce ti se va intampla,nu incerca unul ,incearca mai multi,vei observa ca toti sunt la fel.Rasism?…ei sunt cu mult mai rasisti decat noi romanii.Eu zic ca trebuie verificati indeaproape in tot ceea ce fac,prinsi si condamnati si abia atunci vom ajunge sa ne apropiem de vreo rasa pura,buna asa cum sunt germanii sau ….alta natie. Cu alte cuvinte,tzigan cinstit rar am vazut,nu degeaba sunt pline inchisorile cu ei.

  • Hai sa vedem care sunt cei mai bogati oameni ai acestei tari- Patriciu, SO Vantu, Columbeanu, Gigi Becali, Giovanni Becali- astia sunt cumva tigani? Iar rata saraciei printre tiganii din Romania era in 2008 de 67% fata de o medie nationala de 23%… cifrele spun asta, nu eu, e aceeasi situatie ca si in Bulgaria, cei mai defavorizati dintre devaforizati raman, in medie, tiganii. E absurd sa vedem pe aia 1% bogati fara sa vedem pe aia 99% saraci si care, DACA fura, o fac exclusiv impinsi de foame, nu?

   • Tara asta a fost impartita dupa revolutie intre ei….:interlopii,o filmare care am vazut-o la TV data de Radu Moraru „Nasul” de pe B1 TV ,film facut de un securist care a fost la fata locului si a filmat atunci imediat dupa revolutie,unde Ion Iliescu a declarat in fata a mai multor „personalitati ” care stateau la masa si anume: Dinu Patriciu,Ion Tiriac,Constantinescu,si multi altii tineri toti asa cum aratau pe vremea aceea in 1990 si in care Ion Iliescu a declarat:sa facem mai multe partide pt.ca oamenii indiferent ce partid alege sa fie tot al nostru,ceva de genul asta asa a zis si uitei ca ei conduc Romania dar impreuna cu tziganii interlopi care sunt milionari in dolari si dupa ce ne arata televiziunile ca i-au prins pe cutare si cutare mare psd-ist sau interlop si la bagat la parnaie,in scurt timp este eliberat :))),mama ce o sa mi-o iau ca vb asa ceva pe net,am vazut destule inca de la „proclamatia 8” din Timisoara ca am participat inca din 17 .12.1989 la revolutia (lovitura de stat) romaniei

   • Se plecă de la premise greşite din start. Ţiganii nu sunt o clasă socială ci o etnie. Nu putem spune că luptăm pentru ţigani, în genereral, ci şi pentru muncitorii ţigani. Dar tot atât de înverşunat trebuie să lupti şi împotriva exploatatorilor ţigani. Uneori această exploatare depăşeşte limitele exploatării legiferate de societatea burgheză transformându-se în sclavie. Nu putem spune că nu există şi exploatatori de etnie rromă pentru că realitatea ne contrazice. Din cauza interlopilor (exploatatori atat legali cat şi ilegali) se creează impresia că aceia sunt ţiganii şi că ţiganul profesor, medic, antrenor, muzician, etc. nu e ţigan.

 3. Mai putin si vine Revelionul….a disparut timpul acela cand aveam un revelion frumos cu glume,cu programe frumoase…nu-i asa?….de ani buni nu mai vedem la tv de revelion decat ciori,tzigani borati,voi chiar nu observati ce jigodii urate sunt astia?.Natia asta a noastra …Romania este o natie de lasi,hoti,mincinosi,nu se poate compara cu alte rase europene,de aia am ajuns sa fim calcati in picioare de tzigani,interlopi,etc…imi este rusine ca m-am nascut roman 🙂

 4. @Condemi:

  Ai dreptate ca etnia roma cuprinde atat burghezi cat si proletari dar sa nu uitam ca burghezia nu a fost si nu este un bloc compact, un monolit, ci ea e formata din mai multe grupari, adesea rivale. Se pune deci intrebarea- care din ele in momentul de fata e mai periculoasa, gruparea burgheza tiganeasca sau cea non-tiganeasca? In plus am facut un calcul din care reiese ca, daca acceptam statisticile din 2006-2008 referitoare la saracia in randul romilor si acceptam ca ponderea lor in populatia Romaniei e de 10% reiese ca numarul saracilor romi il depaseste pe cel al tuturor saracilor ne-romi luati la un loc.

 5. Pentru tipu de mai sus: Mai e putin si vine revelionul…sper ca actori romani sa aniverseze
  cei 500 de ani de sclavie,scuze,robie,a tiganilor. La revelion ar trebui sa apara actorii
  romani get-beget si sa faca reconstituirea deportarilor in Transnistria cu acesti doi
  boriti: Jan Constantin,Stefan banica,si coloana sonora sa fie formata din boriti astia: Ion
  voicu,Mihaela Ruha,Stefan Ruha,Sile Diniciu,Grigoras ,DIniciu,etc. Eu zic ca ar iesi un
  revelion pe cinste,nu? Ca tot esti nostalgic…
  Ma intreb : Oare romanii get-beget ce are in singe de fura mai mult ca japonezi?!
  Ma intreb: Oare romanii get-beget lucreaza mai mult decit neamtii?!
  Ma intreb: Oare rominii get-beget sunt mai puturos decit neamii?!
  Desigur,nu!

  • Eu nu cred ca exista romani atat de saraci cu duhul incat sa le ia apararea tiganilor in mod dezinteresat,eu cred ca ei primesc bani ca sa-si tradeze tara pt ca ei sunt constienti de cat de mult rau fac tarii cand fac propaganda antirasista.Mi-e rusine ca exista romani atat de ieftini(poate ca nici nu sunt de etnie romana).Mi-e rusine ca Romania e singura tara din lume in care exista invatamant (de stat) in lb tiganeasca,pe cand tiganii din celelalte tari nici nu stiu ca exista olimba tiganeasca.Nimeni n-a vorbit vreodata despre asta.

 6. frate eu le-as da foc si la bulgari si la tigani. niste nenorociti cu totii. nu-i nicio diferenta intre un bulgar si un tigan. samanta de infractori si criminali au in ei rasele astea infecte.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s