94 de ani de la Marea Revolutie Muncitoreasca din Octombrie 1917

Pe 7 Noiembrie 1917 (26 Octombrie pe stil vechi) a avut loc Marea Revolutie Socialista din Rusia, condusa de Partidul Bolsevic in frunte cu marele Lenin. Revolutii socialiste si muncitoresti mai avusesera loc pana atunci, de pilda Comuna din Paris din 1871, insa Revolutia Rusa din 1917 este prima revolutie socialista durabila, prima revolutie in care clasa muncitoare a cucerit puterea pentru mult timp, nu pentru saptamani sau luni, nici macar pentru cativa ani ci pentru DECENII. Iata de ce ea trebuie cunoscuta si cinstita de fiecare om al muncii, nu doar din Rusia ci si din intreaga lume.

De ce tocmai in Rusia s-a obtinut de catre muncitori aceasta mare victorie? Deoarece acolo existau cele mai multe CONDITII favorabile pentru o astfel de victorie. In Rusia exista cel mai asuprit proletariat din Europa. Intr-o vreme cand in Anglia si Germania muncitorii obtinusera, dupa decenii de lupte, o serie de avantaje, in Rusia la inceput de secol 20 ei erau exploatati la fel de crud ca in Anglia lui Dickens. In Rusia existau de asemenea milioane si zeci de milioane de tarani saraci, cu pamant putin sau deloc, obligati sa munceasca pentru mosieri sau chiaburi. In Rusia exista de asemenea un regim politic deosebit de dur, in care pentru o nimica toata erai trimis la inchisoare sau in Siberia iar muncitorii care faceau greva nu erau doar amenintati cu concedierea, cu aruncarea in strada, ci si cu IMPUSCAREA. Mii de muncitori rusi fusesera omorati in 1905, din ordinul tarului prieten al capitalistilor iar in 1912 500 de muncitori au fost ucisi la Lena, in Siberia, pentru vina de a fi facut o greva. Tarul e si de data asta principalul vinovat, nu numai pentru ca era sef al statului cand masacrul s-a produs ci si pentru ca familia sa, detinand actiuni la minele de la Lena, se numara printre exploatatorii directi ai muncitorilor de acolo.

In 1914 a inceput Primul Razboi Mondial, un razboi imperialist pentru jefuirea coloniilor din Asia si Africa in care Rusia s-a aliat cu Anglia si Franta impotriva Germaniei, Austro-Ungariei si Turciei. Partidul fals socialist al mensevicilor a tradat clasa muncitoare indemnand muncitorii sa sustina acest razboi.Lenin insa, conducatorul bolsevicilor, nu s-a lasat imbatat de patriotismul de parada al regimului si a aratat poporului ca acel razboi e un razboi nedrept, un razboi talharesc, un razboi dus pentru ca bogatii Rusiei sa devina si mai bogati iar tarul sa puna mana pe Bosfor, Dardanele si Armenia Turca, un razboi al bogatilor pentru interesele bogatilor, intr-un cuvant un razboi cu totul si cu totul CRIMINAL. Muncitorii si soldatii, spunea Lenin, nu au alta solutie decat sa intoarca armele impotriva propriilor conducatori, cu alte cuvinte sa se razvrateasca si sa transforme razboiul in Revolutie.

La inceput muncitorii si soldatii nu l-au ascultat pe Lenin dar dupa numai 3 ani, in 1917, ei si-au dat seama, din propria lor experienta, ca numai Lenin avusese dreptate si au trecut la fapte- au rasturnat pe tar iar apoi, cand au vazut ca Guvernul Provizoriu condus de Kerenski sustine si el razboiul, au rasturnat si Guvernul Provizoriu si au instaurat o republica muncitoreasca condusa de Lenin, Republica Sovietica, ce in anii urmatori se va uni de buna voie cu alte republici sovietice aparute pe teritoriul fostului Imperiu Rus, pentru a forma, in 1922, Uniunea Sovietica. Muncitorii si taranii au obtinut victoria.

Doua invataminte foarte importante se desprinf din tactica bolsevica din 1914-1917:

In primul rand- nu trebuie sa renunti la principii de dragul unor avantaje de moment. Daca Lenin ar fi vrut sa castige pe termen scurt atunci el chiar ar fi putut sa o faca, putea doar sa se alature celor care sustineau razboiul criminal si, cine stie, putea intra chiar in guvern. Dar Lenin a preferat sa isi apere principiile revolutionare, a preferat sa spuna maselor ADEVARUL, chiar cu riscul de a-si sacrifica popularitatea si in felul acesta, chiar daca a pierdut pe termen scurt el a castigat pe termen LUNG.

In al doilea rand- daca lozincile patriotice folosesc bogatasilor, folosesc exploatatorilor care vor ura etnica si nationala numai ca sa profite ei din vrajba natiunilor atunci acesta nu e patriotism adevarat ci e un FALS patriotism, care trebuie demascat. In Rusia anului 1914 guvernul si bogatasii incitau la ura impotriva germanilor si indeosebi a turcilor pentru ca sa obtina ei, pe sangele muncitorilor si soldatilor, noi profituri si teritorii pe seama Germaniei si Turciei. Acum vedem ca istoria se repeta, vedem in toata Europa politicieni burghezi, unii chiar de mare „calibru” care atata la ura impotriva tiganilor. De ce? Pentru ca doresc ca proletarii „albi” sa uite cine le sunt adevaratii dusmani. Noi trebuie de aceea sa urmam exemplul lui Lenin si sa spunem Nu! isteriei anti-tiganesti asa cum Lenin, acum aproape 100 de ani, a spus Nu! isteriei anti-germane si anti-turce. Prin urmare-1. sa nu ne sacrificam principiile de dragul avantajelor de moment si 2. sa luptam contra urii etnice asa cum a luptat cu aproape 100 de ani in urma Lenin.

Revolutia din Octombrie trebuie tinuta minte si pentru ca ea a aratat cat de mult au castigat cei multi si saraci de pe urma celei mai umane oranduiri din istorie, Socialismul. Desi in Rusia dupa Revolutia din Octombrie au urmat 4 ani de sangeros razboi civil, ca doar nu erau burghezii si mosierii sa renunte de buna voie la privilegiile lor, ei au preferat sa dea foc tarii de la un capat la altul decat sa accepte sa imparta cu slugile lor de mai ieri, cu toate acestea avantajele socialismului nu au intarziat sa se arate. Dintr-un stat inapoiat Rusia a devenit un gigant industrial care a putut, in Al Doilea Razboi Mondial, aproape de unul singur, sa salveze lumea de nazism. A disparut somajul- Uniunea Sovietica a fost prima tara din lume care in mai putin de un deceniu a lichidat complet somajul- a disparut analfabetismul, a fost marita spectaculos speranta de viata, in 1961 Uniunea Sovietica a devenit prima tara din lume care a reusit sa trimita un om in Cosmos. Ca si la noi si in Rusia socialismul a dat celor multi libertate, demnitate si fericire. Iata de ce trebuie sa cinstim socialismul si nu putem face asta fara sa cinstim si evenimentul care a facut, la noi si in lume, posibile aceste progrese- Marea Revolutie Socialista din Octombrie, precum si pe oamenii care ne-au adus Socialismul, pe bolsevicii rusi, in frunte cu Lenin.

Slava vesnica muncitorilor si comunistilor care au luptat si au cazut pentru Libertate!

Slava vesnica marelui Lenin!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s