Costul vietii in SUA si in Ghana. Despre minciuna ca in Occident preturile la produse de prima necesitate ar fi mai mari ca in Lumea a Treia

Recent, vizitand un site de orientare „maoist-tier-mondista” al organizatiei Leading Light Communist Organization, am dat peste o postare intitulata „Costul ridicat al vietii din Lumea a Treia”. Dat fiind faptul ca in ultima vreme am dezbatut pe Facebook problema daca majoritatea muncitorilor occidentali sunt sau nu proletari si dat fiind ca mi s-a replicat ca salariile in Occident sunt mai mari dar si preturile sunt mai mari, am considerat necesar sa traduc integral acest articol pentru a demonstra ca NU INTOTDEAUNA aceste preturi sunt mai mari deci afirmatia ca majoritatea muncitorilor occidentali ar fi proletari ramane in continuare una NE-JUSTIFICATA. Iata deci traducerea integrala a materialului de la LLCO:

„Costul ridicat al vietii in Lumea a Treia

de Serve the People (llco org)

Tovarasul Serve the People a scris aceste randuri ca o replica la pretentiile unui adept al suprematiei Lumii Intai cum ca diferenta intre salariile din SUA si salariile din Ghana s-ar datora diferentelor de preturi intre aceste tari. Tovarasul Serve the People arata insa ca acest cost al vietii in Lumea a Treia in general si in Ghana in particular este de fapt unul ridicat si el nu are cum sa justifice salariile mici platite acolo. Tarile Lumii Intai traiesc pe seama Lumii a Treia, ele devoreaza carnea si sug sangele maselor din Lumea a Treia.

La data scrierii acestui articol salariul minim in SUA era de 5,15 dolari pe ora. In 2011 el a ajuns la 7,25 dolari pe ora. Multe state americane l-au fixat chiar mai sus, la 8,67 dolari pe ora. Textul de mai jos, usor editat de catre noi, a fost publicat pentru intaia oara de Serve the People pe 2 decembrie 2005

„Bine atunci, hai sa privim costul vietii in Ghana. Avem aici o lista de preturi, vechi de o luna sau doua, date in moneda ghaneza (cedis)

http://www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/economy/market.prices.php

Unele din aceste preturi sunt dificil de utilizat pentru ca sunt date in unitati vagi cum ar fi „o punga” sau „un cos” iar multe alte preturi nu sunt redate deloc. De asemenea multe produse de acolo sunt produse ghaneze de care nu am auzit niciodata pana acum. Putem totusi obtine din aceasta lista si unele date folositoare. Pentru asta am convertit preturile in preturi americane folosind rata de schimb curenta care este de 1000 de cedis pentru 0,11 dolari.

In primul rand ca salariul minim in Ghana este de 13500 de cedis pe zi, echivalentul a 1,48 dolari americani pe zi, echivalentul a 0,19 dolari americani pe ora pentru 8 ore de munca pe zi. Sa comparam acest salariu minim cu cel de 5,15 dolari pe ora in SUA (si in unele state si orase americane chiar mai mult).

Un pui de gaina viu (broiler) costa in Ghana 60 000 de cedis, adica 6,58 dolari americani. In SUA el ar costa MAI PUTIN pentru ca aici un pui de gaina PROCESAT costa sub 5 dolari si chiar si un pui de gaina PRAJIT ar costa sub 6,58 dolari. Muncitorul american care lucreaza pe salariul minim ar putea cumpara acest pui lucrand mai putin de o ora. In Ghana insa un asemenea muncitor ar trebui sa lucreze 4 zile si jumatate pentru a-l putea cumpara.

O sticla de bere (marca „Club”) la un litru costa aproximativ 8000 de cedis (0,88 dolari), iar in SUA o astfel de sticla ar costa de 3 ori mai mult. Dar comparam o jumatate de ora cu cinci.

Ai mentionat painea. Cel mai recent pret al painii mentionat pe acest site este de 6000 pana la 10 000 de cedis in 2003, atunci cand rata de schimb era de 8500 cedis pentru un dolar american. Sa presupunem ca o bucata de paine costa aproximativ la fel, sa zicem 1 dolar american, adica 9100 de cedis la actuala rata de schimb. In SUA o bucata de paine de buna calitate costa cam de 2 ori mai mult. Muncitorul american ar castiga valoarea a 2,6 paini de buna calitate intr-o ora dar cel ghanez ar castiga intr-o zi de munca valoarea a 2 treimi dintr-o astfel de paine.

In Ghana o cina decenta la un bar in oras ar costa 30 000 de cedis, adica 3,30 dolari americani, adica de peste 2 ori mai mult decat valoarea salariului minim pentru o zi intreaga. Articolul citat afirma ca nimeni nu poate sa-si permita sa inchirieze o camera (nu un apartament ci o CAMERA) si sa se duca in acelasi timp la un restaurant unde trebuie sa platesti 30 000 cedis. Prin contrast un muncitor american care lucreaza pe salariul minim isi poate permite o cina de foarte buna calitate la un restaurant de lux caci el castiga 41,20 de dolari pe zi.

Urmatorul articol se refera la pretul benzinei si la salariul minim in Ghana si in SUA”

http://www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/features/artikel.php?ID=79434

Un gallon de benzina (adica 3,79 litri) costa in Ghana 30 000 de cedis, adica 3,36 dolari americani. In SUA un gallon de benzina ar costa 2,25 dolari, adica echivalentul a 20 250 de cedi, dar eu as pune cifra de 2,70 dolari gallonul pentru ca in Ghana se foloseste gallonul imperial, care este cu vreo 20% mai mare decat gallonul american. Un muncitor american poate cumpara un gallon de benzina cu echivalentul a o jumatate de ora de munca pe cand un muncitor ghanez ar putea sa-l cumpere numai muncind pentru mai mult de 2 zile.

Iata si o publicatie crestina din Occident care prezinta conditiile de locuit in Ghana si costul acestora:

http://gnmagazine.org/issues/gn36/livemonth.htm

Acest articol afirma ca o chirie in Ghana este de 7 dolari pe luna. Pare ieftin? Ea se plateste insa pentru o singura camera intr-o cladire darapanata. Bucataria si baia sunt comune. Chiar si acea singura camera trebuie de multe ori sa o imparti cu altcineva. In America este cam greu sa gasesti conditii de locuit asemanatoare, ba chiar as putea sa pariez ca starea cladirii ghaneze e atat de proasta incat daca ar fi o cladire americana proprietarul ar primi o condamnare pentru starea ei. Dar hai sa comparam cheltuielile pentru locuit cu salariile. Unui ghanez muncind pe salariul minim i-ar trebui 15% din salariu ca sa plateasca chiria pentru o asemenea camera. Un american lucrand pe salariul minim ar avea nevoie tot de 30% din salariu ca sa plateasca o chirie de 265 de dolari, suficienta pentru un aparament decent, cu mai multe camere. De asemenea, cheltuielile de scolarizare, chiar si pentru o scoala de stat, costa 6 dolari pentru un singur copil, cam a 7-ea parte din salariul minim al unui ghanez, in timp ce in Statele Unite scolile publice sunt gratuite.

Si as putea sa continui. Am vorbit deja cam mult. dar nu este oare clar ca in Ghana costul vietii nu este mai mic decat in Statele Unite? Poate ca unele produse sau servicii sunt intr-adevar mai ieftine in Ghana dar chiar si asa trebuie sa muncesti mai mult in Ghana pentru a le obtine decat trebui sa muncesti in SUA. Si nici macar nu am vorbit inca despre preturile la lucruri importante pentru americani, pe care americanii le obtin cu usurinta. Site-ul amintit afirma ca un aparat Samsung de aer conditionat costa 10 milioane de cedis in Ghana, adica echivalentul a 1100 de dolari americani. Nu-mi dau seama la ce tip de aparat se refera dar presupun ca este vorba de un aparat mic, de pus la fereastra, care in SUA nu costa decat 200 de dolari. Pretul in Ghana ar fi in acest caz mai mare decat in SUA. In orice caz se poate paria ca producatorul coreean nu vinde aceste aparate in Ghana pentru mai putin de pretul or obisnuit.”

Ce concluzie se poate trage din acest articol decat ca preturile in Lumea a Treia nu anuleaza salariile mari ale muncitorilor din Lumea Intai din moment ce in medie nu se poate spune ca viata in Lumea a Treia ar fi mai ieftina decat in Lumea Intai. Daca benzina e mai scumpa in Ghana decat in SUA, daca carnea de pui este mai scumpa in Ghana decat in SUA iar painea de buna calitate poate fi uneori la fel de scumpa inseamna ca disproportia intre salariile din Lumea Intai si din Lumea a Treia NU SCADE, inseamna ca nivelul real de trai e intr-adevar mai mare in Lumea Intai decat in Lumea a Treia, inseamna ca nu doar pe hartie se traieste mai bine in Lumea Intai decat in Lumea a Treia ci si in REALITATE, inseamna ca muncitorii Lumii Intai nu doar pe hartie traiesc pe seama celor din Lumea a Treia ci si in REALITATE, inseamna ca nu doar pe hartie muncitorii Lumii Intai sunt IMBURGHEZITI pe seama celor din Lumea a Treia ci si IN REALITATE. Costul chiriei e mult mai mare in Occident decat in Africa? Hai sa ne mai uitam putin la articolul lui Serve the People. Muncitorului american ii ia 30% din salariu sa plateasca o chirie care e mult mai buna decat in Ghana. Muncitorului ghanez ii ia 15%. Ce insemna un salariu minim in SUA in 2005? Insemna 41,2 dolari pe zi, inseamna cam 1200 dolari pe luna. Ce inseamna 30% pentru chirie din 1200 dolari pe luna? Inseamna 400 dolari, inseamna ca muncitorului american cu salariu MINIM ii mai raman totusi 800 dolari DE CHELTUIALA! Pe de alta parte ce insemna un salariu minim in Ghana in 2005? Inseamna 1,48 dolari pe zi, inseamna 45 dolari pe luna! Dar ce inseamna 15% pentru chirie din 45 dolari? Inseamna cam 7 dolari, inseamna ca muncitorului ghanez cu salariu minim ii raman DE CHELTUIALA numai 38 de dolari! Rezulta ca raportul dintre salariul minim al americanului si salariul minim al ghanezului este de 80 LA 3,8, ceea ce inseamna ca si DUPA platirea chiriei muncitorul american cel mai sarac e de peste 20 DE ORI MAI BOGAT decat muncitorul ghanez cel mai sarac, din moment ce preturile la obiecte de prima necesitate sunt cam EGALE in cele doua tari. chiar si dupa mult-trambitatat chirie imensa a muncitorului american muncitorul acesta american TOT ramane cu 20 de ori mai multi bani de cheltuiala decat cel ghanez, tot ramane de 20 de ori mai bogat in termeni REALi decat un muncitor ghanez! Poate oare muncitorul american cu salariu minim sa fie considerat proletar adevarat, in sensul lui Marx? Ii raman 800 de dolari de cheltuiala dupa plata chiriei, ii raman deci cam 24 de milioane de lei de cheltuiala dupa plata chiriei, si cu salariul minim marit la 7 dolari pe ora inca si MAI MULTI. Se poate oare spune despre un asemenea muncitor ca este platit numai cu STRICTUL NECESAR reproduceii fortei lui de munca, se poate oare spune despre un muncitor american ca indeplineste standardul lui Marx pentru a fi proletar? Eu cred ca NU, iar muncitorul american platit peste saalriul minim de 5-7 dolari pe ora inca SI MAI PUTIN il indeplineste, inca SI MAI PUTIN poate fi el considerat proletar. Inclin tot mai mult sa cred ca muncitorul american MEDIU este de fapt un BURGHEZ care traieste pe seama Lumii a Treia la fel ca si patronul american, chiar daca mult mai putin, inclin tot mai mult sa cred ca in America si in tot Occidentul numai IMIGRANTII ILEGALI si SOMERII CRONICI pot fi considerati PROLETARI. Ceea ce inseamna ca o revolutie comunista in Occident ar genera o dictatura a MINORITATII si nicidecum una a majoritatii, si majoritatea muncitorilor occidentali ar putea sa aiba chiar de suferit de pe urma ei, in loc sa aiba de castigat. Ceea ce, insa, la scara lumii intregi, poate ca nu ar fi chiar atat de rau. Copiii, uneori, mai platesc si pentru greselile parintilor…..

Reclame

2 gânduri despre “Costul vietii in SUA si in Ghana. Despre minciuna ca in Occident preturile la produse de prima necesitate ar fi mai mari ca in Lumea a Treia

  1. oops, se pare ca am gresit eu. articolul lui Serve the People spune ca in America o chirie de 265 de dolari e 30% din salariul minim din 2005, ceea ce inseamna ca muncitorului american cu salariu minim ii ramaneu 530 de dolari de cheltuiala pe luna in loc de 800, eu nu mi-am dat seama ca nu toate zilele din luna sunt si lucratoare… chiar si asa insa raportul de bani de cheltuiala intre americanul cu salariu minim si ghanezul cu salariu minim e de 530 la 38, ceea ce inseamna un raport de 14 la 1 in loc de 20 si ceva la 1, oricum unul in continuare foarte mare

    • DA insa problema e urmatoare muncitorul american ce munceste la patron e binenteles mai bine decit cel ganez insa ambii sint exploatati de catre patron !Stiu munceste pina la epuizare iar acesti bani trebuie sa ii dea la medici ..multi americani nu au asigurari de sanatate …!Patronii o duc in lux iar angajatii saint varza..chiar in america si chiar daca cei din america sint mai bine decit in gana !!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s