Pot socialismul si capitalismul de stat sa coexiste in sectorul de stat?

Reflectand la problema deosebirii fundamentale dintre socialism si capitalismul de stat, anume desfiintarea exploatarii muncitorilor prin aducerea directorilor si managerilor la nivelul SALARIAL al unor muncitori calificati, m-am intrebat daca- in intreprinderile de stat- acest lucru e posibil dintr-o data. E posibil, intr-adevar, ca acest lucru sa nu se poata dintr-o data, e posibil ca nivelul competentelor manageriale ale muncitorilor sa fie atat de mult in urma necesitatilor incat, in vederea asigurarii cresterii economice si a progresului tehnic, chiar sa fie nevoie in continuare de salarii mari platite personalului de conducere (directori si manageri).

Dar poate oare progresul tehnic sa fie deasupra egalitatii sociale, deasupra socialismului, in prioritatile unor comunisti?

STIM ca puterea economica duce intotdeauna, pe termen lung, la putere politica. Daca dai directorilor si managerilor sume mari de bani, ele inseamna putere economica, iar puterea economica in mainile lor va duce, in final, la putere politica, prin coruperea statului si transformarea lui din stat proletar in stat burghez. Acumularea de bani in maini private reprezinta un pericol URIAS CHIAR SI in conditiile „proprietarii intregului popor”. Lupta de clasa, asa cum a aratat Mao, se duce neincetat si in conditiile proprietatii de stat si orice slabire a ei sau confuzie duce la subminarea proprietatii colective a intregului popor si la transformarea ei in proprietate colectiva a clasei capitalistilor. O economie mixta, adica socialism plus capitalism de stat, este pe termen lung instabila. Orice confuzie de genul „e proprietatea statului deci nu are cum sa fie burghezie” va duce la victoria capitalismului de stat asupra socialismului si la transformarea sectorului de stat in sector capitalist.

De aceea, orice „lipeala” a socialismului cu capitalismul de stat, orice fel de concesii facute capitalismului de stat, pot sa dea rezultate DOAR PE TERMEN SCURT. Si anume- numai in ramuri ale economiei care NU SE POT LIPSI de calitate, numai in ramuri ale economiei unde lipsa calitatii va pune socialismul in pericol iminent. Mai precis- IN INDUSTRIA APARARII, si in ramurile aflate in directa legatura cu industria apararii. Daca este sa sacrificam socialismul de dragul calitatii noi o putem face DOAR in ramuri ca a apararii, unde lipsa de calitate inseamna moartea intregii societati socialiste. Daca vom admite capitalismul de stat si in alte ramuri ale economiei de stat atunci vom INGROPA socialismul. Socialism plus capitalism de stat POATE duce la socialism in totalitate. Dar capitalism de stat generalizat in toata economia de stat inseamna MOARTEA SOCIALISMULUI.

Este deci evident ca DACA vrem sa admitem, in numele calitatii, capitalismul in industria apararii noi va trebui sa ii BARAM DRUMUL in celelalte ramuri ale economiei, care nu au legatura directa cu apararea tarii. Una fara alta nu se poate. In industria apararii am putea fi in situatia sa sacrificam socialismul de dragul calitatii, de dragul tehnologiei. Dar numai CU CONDITIA ca in RESTUL economiei calitatea sa fie, la nevoie, sacrificata de dragul socialismului. Daca reducerea salariilor managerilor la nivelul unor salarii de muncitori calificati in industria automobilelor, industria textila si a pielariei, industria de jucarii, o parte a industriei energetice, o parte a industriei alimentare, va duce la scaderea calitatii in aceste ramuri, daca aducerea managerilor la nivelul salarial al muncitorilor va insemna automobile de calitate mai proasta, trenuri de pasageri de calitate mai proasta, tramvaie de calitate mai proasta, haine de calitate mai proasta, jucarii de calitate mai proasta, atunci acesta e un SACRIFICIU NECESAR pentru ca fara el am scoate socialismul din sectorul de stat si am generaliza capitalismul de stat. Cateodata nevoia de calitate poate fi mai mare decat nevoia de socialism dar IN GENERAL vorbind, nevoia de socialism este si trebuie sa fie mai mare decat nevoia de calitate, bineinteles, pe termen scurt si mediu, nicidecum pe termen lung.

Anunțuri

Un gând despre “Pot socialismul si capitalismul de stat sa coexiste in sectorul de stat?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s