Bogatiile Romaniei, in mainile poporului roman!

PCdR da o inalta apreciere protestelor populare masive, de o amploare nemaivazuta in ultimii 20 de ani, care au zguduit Romania incepand cu 1 septembrie anul curent si care se opun exploatarii aurului de la Rosia Montana de catre Gold Corporation, o companie canadiana detinuta de afaceristul isralian Steinmetz, si exploatarii gazelor de sist de catre gigantul capitalist american Chevron. Aceste proteste au facut la propriu clasa politica romana sa tremure, au aratat vanzatorilor de tara care conduc Romania din 1989 incoace ca poporul roman INCA are putere si vointa de lupta. Spiritul de lupta al poporului roman nu a murit, poporul roman inca are puterea de a lupta pentru ce este al lui. De la eroicii tarani din Pungesti, Vaslui, pana la tinerii din Bucuresti, Cluj, Arad, Timisoara, Iasi si alte orase mari poporul roman a spus NU corporatiilor straine, talharilor capitalisti de teapa lui Steinmetz, a continuat protestele din cursul lui 2013 indreptate contra lui Igor Zyuzin, talharul de la Mechel si impotriva lui Ponta, vanzatorul Oltchimului si al CFR Marfa. Protestele populare din septembrie si octombrie au aratat lumii ca nu numai muncitorii amenintati de somaj de la Mechel, Oltchim si CFR Marfa sunt gata sa lupte pentru ce e al lor ci si studentii, elevii de liceu si taranii din Vasluiul cel uitat de lume sunt gata sa lupte pentru ce este al intregii Romanii. Protestele din septembrie si octombrie au fost proteste populare autentice. Personaje de proasta calitate precum Mircea Toma sau Stelian Tanase, sau Mihai Neamtu, au incercat sa profite de pe urma lor dar asta nu poate ascunde faptul ca in esenta lor protestele anti-RMGC si anti-Chevron au fost proteste populare autentice, au izvorat din adancul sufletului cel atat de chinuit si de oropsit al poporului roman.

Acestea fiind spuse, PCdR considera ca este necesar sa faca niste precizari de natura sa arate pozitia sa proprie fata de problema aurului si gazelor de sist.

1. PCdR nu este de acord cu acei ecologisti extremisti care sustin ca nu trebuie DELOC exploatate aurul si gazele de sist si ca turismul este, per ansamblu, o solutie mai buna pentru Romania decat exploatarea resurselor naturale. PCdR considera ca aceasta pozitie este una ultrastangista, de tipul anarho-primitivismului si altor curente inrudite. Tot respectul pentru anarho-primitivisti pentru modul in care critica sistemul capitalist cel irational si distrugator, in setea lui nemasurata de profit, al intregii planete. Tot respectul pentru intelectuali anarho-primitivisti de tipul lui John Zerzan care au adus o contributie reala la mersul inainte al gandirii umane in ultimele decenii. Totusi noi, ca marxisti, nu putem fi de acord cu ideea ca nu trebuie exploatate resursele. Resursele sunt un izvor de bogatie, comunismul viitorului, contrar celor sustinute de ecologistii extremisti, nu poate fi construit DECAT pe baza unei inalte dezvoltari a fortelor de productie, nu poate fi construit DECAT pe baza a ceea ce numim de 2 secole si ceva INDUSTRIE. Fara forte de productie avansate, fara industrie avansata nu putem construi decat comunism primitiv, nicidecum comunism modern. Or, comunismul primitiv s-a vazut bine ca este o oranduire neviabila, o oranduire care trebuie inevitabil sa dea din nou nastere la sclavagism, feudalism si capitalism. Alegerea nu este de fapt intre exploatarea resurselor si protectia mediului, fiindca o tara, planeta Pamant, au nevoie de AMBELE. Alegerea este de fapt intre exploatare rationala a resurselor, specifica socialismului si comunismului, si exploatarea nerationala a resurselor, exploatare care nu imbogateste planeta ci o distruge si care este specifica capitalismului.

2. Fiindca resursele TREBUIESC exploatate, singurul care o poate face cu adevarat, singurul care are dreptul natural si moral de a o face este POPORUL ROMAN! Poporul roman, prin intermediul statului, este cel care trebuie sa redevina PROPRIETARUL si al aurului si al gazelor de sist, si al carbunelui si al uraniului si al petrolului si al metalurgiei si al bancilor si al cailor ferate si autostrazilor si al pamantului arabil. Tot ce inseamna mijloc de productie, dupa care se scoate profit, tot ce inseamna resursa naturala, trebuie sa fie in proprietatea POPORULUI ROMAN, indiferent de nationalitate (nu trebuie niciodata sa cadem in nationalism ingust si sovin!) iar admininstratorul trebuie sa fie STATUL. Aurul de la Rosia Montana sa fie exploatat de statul roman, in beneficiul intregului popor, aceasta este pozitia PCdR, aceasta este singura, daca gandim rational, pozitie corecta si acceptabila. Desigur, ar fi de dorit ca aurul si petrolul si gazele de sist si tot ce inseamna resursa sa fie exploatat in mod socialist dar si daca statul roman ar exploata in mod capitalist aceste resurse tot un mare pas inainte ar fi, pentru ca ar inlatura pentru moment apasarea cumplita pe care o exercita asupra Romaniei jugul companiilor straine. Ar fi de dorit sa avem socialism imediat, dar si un capitalism national, si un capitalism de stat, tot ar fi un urias pas inainte in comparatie cu capitalismul imperialist ce ne sufoca in ultimul hal.

3. Trebuie impacate si interesul national si protectia mediului. Interesul national cere ca aurul si celelalte bogatii sa fie exploatate de statul roman in interesul intregului popor. Dar nu putem exploata aurul si resursele in mod irational pentru ca riscam sa distrugem totul. Nu putem sa sacrificam viitorul copiilor nostri de dragul unui profit de moment. Din aceasta cauza exploatarea resurselor trebuie sa se faca cu MIJLOACE ECOLOGICE. Nu suntem specialisti pe probleme de exploatare ecologica dar fara indoiala ca numai exploatarea ecologica este solutia. Daca am renunta la exploatarea resurselor am merge intr-un singur picior, daca am exploata resursele in orice conditii, fie si de catre statul roman, iarasi am merge intr-un singur picior. Trebuie gasita alta metoda decat cianurarea pentru extragerea aurului. Chiar daca ar costa mai mult, am fi gata, de dragul viitorului copiilor nostri, sa suportam costurile. Gazele de sist trebuie extrase in asa fel incat sa nu afecteze panza freatica. Despaduririle trebuiesc intotdeauna facute cu masura si NEAPARAT insotite de REIMPADURIRI, ca sa ne asiguram ca ce se distruge se si reface.

Afara cu Steinmetz si Chevron din tara! Jos cu jugul infam al corporatiilor straine, atat din Vest cat si din Est! Capitalistii din Vest si din Est sa stie ca Romania NU este a lor ci este a poporului roman, indiferent de etnia lui!

Aurul si gazele de sist sa fie exploatate DE CATRE STATUL ROMAN si nu oricum ci PRIN MIJLOACE ECOLOGICE!

Florin Radu, https://pentrucomunism.wordpress.com

Anunțuri

4 gânduri despre “Bogatiile Romaniei, in mainile poporului roman!

  1. Salut apariția acestui site (dacă e mai vechi, scuze, eu acum am aflat de el).Am o propunere: Schimbați-i titlul.Spuneți-i Pentru Socialism. Pentru Comunism îi sperie pe mulți, din cauza propagandei isterice anticomuniste care se desfășoară pe mai toate fronturile. În plus, le excitați neuronul ălora care asociază mecanic comunismul cu dictatura. În rest, e treaba voastră cum scrieți. Eu am observat multă lume care, fiind evident nemulțumită de condițiile de trai, nu mai privește totuși cu ochi buni formule ca: popor, binele poporului, în interesul poporului etc.Semantica acestui cuvânt a fost confiscată, se pare definitiv, de propaganda de dreapta care inoculează confuzia și asocierea termenului ,,popor” cu ,,populism”. De aceea, n-ar fi rău să utilizăm mai des și sinonimele PUBLIC, sau NAȚIONAL, cu derivatele: În interesul public/național, spre binele public/național etc.

  2. Desi prima parte a mesajului face o analiza corecta a situatiei, sunt mahnit sa constat ca autorul a cazut apoi prada unor conceptii de dreapta, social-fasciste. Exploatarea resurselor de catre un guvern care reprezinta interesele de clasa ale burgheziei nu numai ca nu este o solutie, ea este o piedica in calea afirmarii miscarii socialiste, anesteziind vigilenta poporului muncitor (a se vedea efectul nationalizarilor postbelice in Europa Occidentala). Mesajul sub care ar trebui sa se incolonam acum este „Nici o exploatare daunatoare mediului!”. In rest, este irelevant in momentul de fata daca exploatarea e realizata de catre statul roman sau de catre interese straine. De altfel, o exploatare de stat ar fi chiar paguboasa, tinand cont ca astfel de investitii enorme s-ar putea face doar prin subtierea la maximum a deja firavei plasei sociale, avand potentialul de a trimite in mizerie o parte importanta a cetatenilor (alternativa, imprumutul de la marea burghezie financiara, pe seama generatiilor viitoare, este la fel de daunatoare – nu cred ca mai e nevoie sa explic).

    • In primul rand eu am spus clar acolo ca sustin exploatarea in conditii ecologice, evident ca daca nu ar exista NICI o posibilitate pentru a exploata in conditii ecologice as sustine sa nu se exploateze deloc, dar asa ceva e putin probabil. In realitate ORICE exploatare a resurselor presupune o oarecare distrugere a mediului dar important e ca distrugerea sa fie mica, pentru ca sa existe si refacere. Eu sunt ferm convins ca se poate impaca exploatarea resurselor cu o protectie rezonabila a mediului, nu sunt specialist dar sunt ferm convins ca cele doua nu se exclud intotdeauna ci se completeaza in cea mai mare parte a cazurilor. Daca pentru a asigura conditii ecologice e nevoie de investitii mari nu e nicio problema, solutia pentru ca statul sa aiba bani este sa faca doua lucruri: nationalizare si taiere a salariilor nesimtite. Luati capitalistilor bogatiile si taiati salariile nesimtite ale directorilor nesimtiti si bani se vor gasi pentru a asigura o exploatare a aurului fara cianuri si una a gazelor de sist fara afectarea panzei freatice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s