De ce NU sarbatoresc 4 Iulie?

-pentru ca Revolutia Americana din 1773-1783, care a luat forma unei rebeliuni impotriva stapanirii britanice, NU a fost nici pe departe un eveniment deosebit al secolului 18, secol care, dupa cum stim, ramane in Istorie drept Secolul Luminilor. Da, secolul 18 a fost, pana la secolul 19, secolul aparitiei marxismului, cel mai maret secol din toata Istoria. Cu toate ca nu tot ce a insemnat iluminism reprezinta ceva automat pozitiv- din Iluminism au iesit secularismul, ateismul, egalitarismul, comunismul pre-marxist (Rouseeau, Mably etc.), evolutionismul (Erasmus Darwin, apoi, ceva mai tarziu, la inceputul secolului 19, si Lamarck) dar si rasismul cu pretentii „stiintifice” (Buffon, Meiners)-, cu toate acestea este in afara de orice dubiu ca fara temelia pusa de Iluminism in secolul 18 nu ar fi aparut niciun fel de Marxism in secolul 19. Aici lucrurile sunt batute in cuie si orice „revizuire”, de genul celei ca „marxism egal crestinism” este pur si simplu neserioasa- voi aminti numai ca in timp ce in crestinism principiile anti-sclavagiste si anti-capitaliste sunt INECATE intr-un OCEAN de principii PRO-sclavagiste, PRO-capitaliste si extrem, extrem de misogine in timp ce in comunismul primitiv al unor Rousseau, Mably sau Babeuf lucrurile stau cam INVERS iar secularismul si scientismul iluminist au fost conditii ABSOLUT NECESARE pentru aparitia marxismului. Fara iluminismul secolului 18 nu ar fi existat marxism, asta e clar. Dar se pune intrebarea: a fost Revolutia Americana, in conditiile de atunci, un eveniment maret, care sa puna in practica principiile iluministe? Raspunsul este un NU rasunator, si se bazeaza pe un fapt istoric absolut incontestabil: Revolutia Americana NU a adus nimic nou fata de sistemul politic si economico-social pe care l-a inlocuit, anume cel britanic. Nimic in plus nu e chiar atat de rau ca o dare inapoi, insa cu siguranta NU este ceva care indreptateste tratarea sa ca pe un eveniment istoric deosebit, in fata caruia sa ne ploconim ca pe vremuri la Inalta Poarta.

-pentru ca Revolutia Americana NU a mers mai departe decat Imperiul Britanic in ce priveste cele doua temelii fundamentale ale Progresului: Libertatea si Egalitatea.

-pentru ca Revolutia Americana a mentinut votul cenzitar, care din start pune lacat oricarui drum spre democratia reala. Orice democratie cat de cat serioasa, fie chiar si in marginitul sens burghez, are la baza principiul „un om, un vot”. Nu il are, nu are rost sa mai stam la discutie.

-pentru ca Revolutia Americana a mentinut discriminarea femeilor, atat in ce priveste drepturile politice (de a vota si de a candida la alegeri) cat si in ce priveste nivelul de salarizare, umilirea sistematica de catre sistemul patriarhist etc etc. Femeile in Statele Unite vor obtine drept de vot abia in 1920, si asta la 27 de ani DUPA ce ele au obtinut acest drept in Noua Zeelanda, a carei nastere ca stat nu o sarbatoreste cam nimeni. De ce pentru prima tara din lume care a acordat drept femeilor nu se face in Romania nicio sarbatoare fastuoasa in timp ce pentru SUA ne calcam in picioare sa ii aducem omagii? Nu mai vorbesc de omagiile pe care trebuie sa le aducem Rusiei Sovietice (care nu mai exista, din pacate, azi ca stat) pentru o alta premiera deosebita in toata istoria mondiala, faptul ca a fost PRIMA tara din lume cu o femeie in guvern, e vorba de Alexandra Kollontai?

-pentru ca Revolutia Americana, la fel ca si Imperiul Britanic, a mentinut CEA MAI MONSTRUOASA forma de exploatare a acelor vremuri, mai monstruoasa chiar si decat iobagia din tarile Europei continentale, anume sclavia- am in vedere, desigur, sclavia negrilor. E cunoscut faptul ca insisi sacrosanctii „Parinti Fondatori” ai „marelui frate” al Romaniei, oameni atat de slaviti ca Thomas Jefferson sau George Washington, au detinut sclavi, e cunoscut si faptul ca a fost nevoie de un razboi civil sangeros, in care au murit sute de mii de oameni si au fost schiloditi alte sute de mii, pentru ca Statele Unite sa aboleasca, in sfarsit, sclavia negrilor, FARA insa sa aboleasca rasismul institutionalizat decat UN SECOL mai tarziu iar ramasitele acestuia nici macar azi. De ce naiba atunci sa sarbatorim noi, in Romania, o revolutie care A MENTINUT sclavia cea mai barbara, cea mai cumplita, in nu mai putin de JUMATATE din teritoriul sau. Haideti sa comparam realizarile Revolutiei Americane cu cele ale Revolutiei Franceze in acest sens: Revolutia Americana a lasat problema nerezolvata pentru circa NOUA DECENII, in timp ce Revolutia Franceza, la initiativa Marelui Robespierre, a abolit cu curaj sclavia in coloniile franceze la numai CINCI ani de la declansare, anume in 1794 (e drept ca Napoleon a restaurat-o cativa ani mai tarziu dar Napoleon, din mai multe puncte de vedere, reprezinta Contrarevolutia Franceza, mai degraba decat Revolutia).

-pentru ca Statele Unite ale Americii s-au dovedit in mod organic incapabile sa rezolve vreodata vreo problema importanta de sus in jos. Daca in Franta initiative abolirii sclaviei in colonii a pornit de sus iar in Rusia includerea pentru prima oara in lume a unei femei in guvern a pornit tot de sus, in Statele Unite, TOT ce s-a facut intr-adevar pozitiv a venit dupa decenii de presiune DE JOS, incepand cu abolirea sclaviei (rascoale peste rascoale, din pacate nu prea incluse in manualele noastre de istorie) si terminand cu desegregarea din anii 1960 (miscarea de masa inceputa de Rosa Park si Martin Luther King, cu sprijinit nemijlocit din partea celui mai important partid dizident american, Partidul Comunist) si cu primele masuri timide impotriva tiraniei politienesti (mitinguri peste mitinguri doar in ultimul an). Prin urmare: de ce sa sarbatorim ceva care a dat nastere unui stat in care conducatorii NU au facut macar o reforma progresista importanta de capul lor, ci numai presati de jos???

-pentru ca unul din motivele cele mai arzatoare pentru separarea Statelor Unite de Anglia l-a reprezentat… dorinta de a extermina amerindieni! Intr-adevar, tocmai faptul ca Anglia incepuse sa puna piedici extinderii coloniilor americane spre Vest a fost unul din motivele care i-au impins pe americani la revolta. Dar ce ar fi insemnat dreptul neingradit la extindere spre Vest? Ceea ce a si insemnat de fapt- deposedare masiva a amerindienilor de pamanturile lor, insotita de exterminare in proportie de masa. Oare am innebunit toti, in anul 2015, sa celebram cu fast un eveniment care a REVENDICAT ca drept al sau deposedarea si exterminarea unor popoare intregi???

Poate ca la capitolul secularism Statele Unite s-au descurcat mai bine dar nu, nici acolo nu se poate spune acest lucru. Secularismul militant al unor „Parinti Fondatori” ca Jefferson il stim destul de bine. Luari curajoase de atitudine impotriva tiraniei Bisericii, tiranie care, sa ne amintim, s-a manifestat din plin si pe pamantul SUA cu 8 decenii inainte de independenta, pe vremea vanatoarei de vrajitoare din Salem, Massachussets. Dar un secularism militant la nivel de… vorba, niciodata si la nivel de fapte. Cata diferenta fata de Franta revolutionara, unde ghilotina a facut sa cada capete de preoti reactionari cu gramada? In Statele Unite- nici urma de asa ceva. Nu e de mirare ca la capitolul secularism versus fanatism religios Statele Unite stau cu ani-lumina in urma Frantei.

Sa insemne asta ca Revolutia Americana a fost un lucru negativ? In contextul epocii de atunci ea nu a fost nici mai buna nici mai rea decat alternativa de a ramane in Imperiul Britanic. Revolutia Americana nu a fost un eveniment reactionar care sa intoarca coloniile nord-americane la ceva mai rau decat standardele secolului 18. Sclavia, de exemplu, a ramas un fenomen localizat, ea nu a scazut in urma separarii coloniilor de Anglia dar nici nu a crescut considerabil. Insa NICI nu se poate spune ca a fost un eveniment care sa ridice standardele epocii, un eveniment care sa propulseze America in avangarda lumii, cum au facut Revolutia Franceza in 1789-1794 sau, inca si mai mult, Revolutia Socialista Rusa din 1917 ori Revolutia Culturala Chineza din 1966-1968. Revolutiile adevarate, demne de comemorat cu adanca reverenta, sunt cele care ridica o tara, fie chiar si pentru un timp nu foarte lung, in avangarda Umanitatii. Cea americana insa nici macar nu a adus imbunatatiri substantiale locuitorilor oprimati ai Americii. Din acest punct de vedere, nici macar alaturi de Revolutia Romana de la 1848 nu poate sa stea. E, deci, cazul sa punem punct slugarniciei. Sa apreciem lucrurile pozitive care au avut loc pe teritoriul Statelor Unite din 1776 incoace. Sa ne ferim de tentatia antiamericanismului extrem. Dusmanii nostri sunt capitalismul american si imperialismul american, nu poporul Statelor Unite, sunt elementele negative ale culturii americane, nu cele pozitive. Mare greseala am face daca am privi cultura americana ca fiind in bloc una negativa si „decadenta”- conservatorii ortodocsi din acest punct de vedere sar calul mai mult decat au sarit unii din noi in timpul Razboiului Rece. Dar sa nu uitam ca multe, daca nu marea majoritate, a lucrurilor care sunt intr-adevar pozitive in cultura si istoria americana NU isi au radacinile in actul de la 4 iulie 1776 ci rezulta in mare parte dintr-o CONTESTARE a ordinii stabilite atunci, printr-un monstruos compromis intre stapanii de sclavi salariati din Nord si stapanii de sclavi propriu-zisi din Sud. Mai putina slugarnicie fata de ceea ce ramane cel mai mare pericol pentru pacea lumii- la egalitate cu Rusia putinista-, si cel mai mare exploatator al Lumii a Treia- aproape la egalitate cu China-, si mult mai mult spirit critic fata de varianta profund falsificata a istoriei americane care ni se serveste de catre liderii americani si slugile lor romanesti. Ceea ce este pozitiv in istoria si cultura americana a rezultat din CONTESTAREA ordinii impuse in 1776 si imediat dupa, in timp ce lucrurile profund negative din ele isi au originea CHIAR in acea ordine impusa atunci. Ca sa putem merge inainte cu lupta noastra pentru progres social trebuie sa intelegem bine acest lucru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s