Despre rolul negativ al Bisericii Ortodoxe in istoria Romaniei

Crestinismul a fost la inceput o religie persecutata de Imperiul Roman sclavagist dar, prin intrigile „Parintilor Bisericii”, a reusit sa ajunga la un compromis cu oranduirea sclavagista, trecand chiar peste trupurile propriilor martiri ucisi in amfiteatrele romane. Acesti martiri credeau in crestinismul originar, predicat de fondatorul sau Iisus, dar „Parintii Bisericii”, niste oameni vicleni, lipsiti de scrupule, au rastalmacit invatatura lui Hristos pentru a-i propulsa acolo unde a vrut lacomia lor, adica in fruntea societatii, la dreapta exploatatorilor laici. Crestinismul in forma pe care-l cunoastem noi, indiferent ca e catolic, ortodox sau protestant, este o doctrina pro-sclavagista (adaptata de minune si la sclavia salariata moderna), pro-discriminare a femeii, antirevolutionara, anti-lupta de clasa, pro-bani, pro-latifundii, pro-avere necinstita, castigata prin exploatarea celor multi si saraci.

Ortodoxismul, care predomina la noi, este ramura rasariteana a crestinismului, de fapt una din ramurile sale rasaritene, si anume cea mai raspandita si puternica prin protectorii ei. Ramura monofizita a crestinismului rasaritean, predominanta acum doar in Armenia si Etiopia, si minoritara in Egipt, nu a beneficiat de pilda niciodata de protectia unor imperii cu vocatie de stapanire a intregii lumi cum au fost Imperiul Bizantin si Imperiul Tarist, acesta din urma continuat prin imperiul neo-tarist burghez al lui Putin. Ortodoxismul a ajuns sa se confunde cu crestinismul estic datorita imparatilor bizantini si tarilor rusi care l-au impus, ba cu sabia ba cu santajul economico-social si politic, pe o arie extrem de larga a lumii, ajungand pana in locuri neasteptate ca Alaska sau Nordul Japoniei.

Suntem ortodocsi de la inceputul istoriei crestinismului oficial la noi din cauza ca, dupa retragerea aureliana din 271, spatiul romanesc a continuat sa ramana in sfera de influenta a Imperiului Roman de Rasarit, numit in istorie si Imperiul Bizantin, fie indirect (majoritatea spatiului romanesc) fie chiar si direct (Dobrogea, mai mult sau mai putin intermitent, ce-i drept). Incepand cu secolul 7, doua state slave si ortodoxe, Bulgaria si Serbia, au influentat si ele puternic spatiul nostru, inclusiv la nivel religios. La formarea celor doua state romanesti independente in secolul 14 Biserica Ortodoxa era deja biserica oficiala. In Transilvania Biserica Ortodoxa a avut o pozitie diferita, fiind biserica unei natiuni asuprite, cea romana, care incepand cu secolele 14-15 este adusa de regii unguri in umilitoarea situatie de natiune „tolerata” chiar pe propriul ei pamant. In Dobrogea, anexata de Imperiul Otoman in 1417, Biserica Ortodoxa s-a aflat de asemenea in situatie de biserica „tolerata”, discriminata in raport cu cea oficiala, musulmana, cu toate ca, pentru a fi drepti, trebuie spus ca Imperiul Otoman islamic va desfiinta discriminarea religioasa INAINTEA celui rus ortodox- secolul 19 versus 1917. Faptul ca in Transilvania si Dobrogea Biserica Ortodoxa era una de rangul doi, discriminata, nu schimba insa faptul ca si acolo ea a contribuit la franarea progresului intelectual si sociale. Marx evidentiaza de exemplu privilegiile pe care le avea aceasta biserica in randul ortodocsilor din Imperiul Otoman: „In Imperiul Otoman, in concordanta cu ideile orientale ale turcilor, teocratia bizantinta a capatat posibilitatea sa ia asemenea proportii incat preotul, in parohia sa, este in acelasi timp judecator, primar, invatator, executor testamentar, perceptor de impozite, factotum omniprezent al vietii civile, nu un slujitor, ci un stapan care cumuleaza o sumedenie de functii. Principala imputare care li se poate face turcilor in aceasta privinta nu este ca au ingradit privilegiile preotimii crestine ci, dimpotriva, faptul ca sub stapanirea lor aceasta tutela despotica, atotcuprinzatoare, acest control si acest amestec al Bisericii au putut sa patrunda in toate sferele vietii sociale” (1854).

Chiar si cand nu avea puterea de partea sa, Biserica Ortodoxa tot un agent al puterii si un exploatator era. Dar cu atat mai mult se vede acest lucru in tarile unde ea si puterea suprema erau cu adevarat mana in mana, in Moldova si Tara Romaneasca.

Biserica Ortodoxa a fost acolo un STALP al exploatarii feudale si sclavagiste, poate chiar cel mai puternic stalp. A fost un stalp al OPRIMARII, un stalp al deposedarii, jefuirii, inrobirii celor multi in folosul celor putini dar a fost si mai mult decat atat, a fost si un exploatator DIRECT, un stapan direct de iobagi si sclavi. Boierul era mereu mana in mana cu ierarhul dar si ierarhul insusi era un mare, chiar foarte mare, boier!

„Manastirile, numeroase si bogate, dispuneau de adevarate latifundii, cu numeroase sate de tarani dependenti, de a caror munca beneficiau”, precizeaza Constantin C. Giurescu si Dinu C. Giurescu in „Istoria romanilor din cele mai vechi timpuri pana azi”, editia 1975. Un document al domnitorului Tarii Romanesti Basarab cel Tanar din 3 aprilie 1480 ne ofera un tablou graitor al asupririi feudale la care calugarii manastirii Tismana ii supuneau pe tarani. Documentul prevedea ca: „… numai calugarii sa fie volnici sa vaneze sau sa pasca vitele manastiresti. Si alta vita a nimanui sa nu pasca in hotarul manastirii… Si oricate sunt pamanturile manastiresti, nimeni sa nu cuteze sa are sau sa coseasca fan, fara voia manastirii. Si oricine va ara, el sa-si plateasca dijma. Si or pe unde sunt pometurile manastirii de la hotar, nimeni sa nu cuteze sa le sape sau sa le usuce, ca oricine se va incumeta sa le sape sau sa le usuce, rau va pati”. Biserica era de asemenea si un mare exploatator al unei categorii inca si mai asuprite decat taranii romani iobagi, si anume robii tigani, sclavii romi. Chiar si primul document care atesta sclavia romilor in spatiul romanesc, emis de Dan I in 1385, se refera la robi ai manastirilor- este vorba de 40 de salase de tigani apartinand manastirii Vodita. Urmeaza dupa 3 ani, in 1388, un act prin care Mircea cel Batran, succesorul sau, daruieste 300 de salase de tigani manastirii Cozia. In Moldova avem, intre altele, un document din 1581, prin care Iancu Voda daruieste manastirii Putna 53 de salase de sclavi romi, totalizand 184 de suflete, barbati, femei si copii.

Lacomia calugarilor exploatatori creste constant cu trecerea secolelor. Pe masura ce taranul devine tot mai sarac si mai iobag, pe masura ce robul tigan devine tot mai rob, poftele boierilor in sutana cresc si tot cresc. In 1775 insusi mitropolitul Moldovei, suparat din cale-afara de tentativa din 1766 a domnitorului Grigore Ghica de a mai reduce din claca taranilor, fixand-o la 12 zile, se prezinta in fata domnului alaturi de 7 mari boieri si il someaza sa fixeze claca datorata de tarani exploatatorilor lor la 36 de zile pe an. Tentativa monstruoasei coalitii dintre boierii laici si cei in sutana se soldeaza cu un esec, dar in 1777 domnitorul e fortat sa adauge un spor de 2 zile la claca fixata in 1766, plus obligatia taranului la un transport gratuit in folosul stapanului si de a repara magaziile, morile, carciumile, zagazurile de iazuri si alte dependinte aflate pe mosia acestuia.

In 1863, cand Alexandru Ioan Cuza, primul domn al Romaniei unite, a trecut in proprietatea statului averilor manastiresti (atat celor inchinate marilor manastiri din Athos, Ierusalim, Sinai si alte locuri cat si a celor neinchinate), nu mai putin de 25,26% din teritoriul Romania apartinea exploatatorilor in sutana, ierarhilor cu coroane de aur, asta in timp ce milioane de tarani si fosti robi (robia fusese abolita in 1855-1856) traiau in cea mai neagra mizerie! Tara cu una din cele mai ridicate rate ale saraciei din lume era si una din tarile cu cea mai bogata aristocratie bisericeasca din lume! Ca intotdeauna, trebuie sa vedem legatura de CAUZALITATE dintre cele doua- mosierii super-bogati sunt CAUZA pentru care exista tarani super-saraci! Biserica Ortodoxa, departe de a fi un binefacator al celor multi si saraci, era un EXPLOATATOR al lor, un vampir care storcea ultima picatura de sange din victime si nu le dadea inapoi nimic, decat cel mult cateva firimituri in calitate de pomeni. Biserica Ortodoxa ca super-stapan de iobagi si sclavi, Biserica Ortodoxa ca super-exploatator al celor multi si saraci, iata adevarata fata a acesteia pana la secularizarea lui Cuza din 1863. De remarcat ca Biserica pana in 1863 a fost un latifundiar de TREI ORI MAI MARE decat regele dupa 1884, dat fiind ca Domeniile Coroanei, atribuite regelui in 1884, cuprindeau a doisprezecea parte din pamanturile tarii, in timp ce domeniile Bisericii pana la secularizare cuprindeau UN SFERT, de trei ori mai mult!

Dar ambitiile Bisericii nu au fost nicidecum retezate prin actul de dreptate istorica din 1863. La fel ca si boierii propriu-zisi, loviti si ei de Cuza prin reforma agrara din 1864, boierii in sutana au continuat sa unelteasca pentru a-si recastiga influenta pierduta. Latifundiarii bisericesti si-au dat mana cu cei mai sinistri dusmani ai poporului nascuti vreodata pe acest pamant, fascistii. Mai intai cu predecesorii fascistilor, antisemitii din gruparea „samanatorista”, care prezentau secularismul drept un „agent al evreilor” indreptat, chipurile, impotriva Romaniei. Apoi, dupa primul razboi mondial, si cu fascistii propriu-zisi. Este cunoscuta prezenta masiva a PREOTILOR in randurile sinistrei miscari teroriste intemeiate de Codreanu in 1927, a carei denumire insasi era una religioasa- Legiunea „Arhanghelului Mihai”. Se cunoaste prezenta masiva a preotilor in randurile acestei organizatii care combina fascismul etnic cu cel religios. Se cunoaste faptul ca peste 200 de popi au participat, in februarie 1937, la funeraliile lui Mota si Marin, luptatori legionari de partea reactiunii spaniole in razboiul civil din aceasta tara. Se cunoaste faptul ca 18 popi au candidat din partea partidului legionar „Totul Pentru Tara” la alegerile din 1937. Se cunoaste toata propaganda plina de ura a Bisericii impotriva secularismului chiar in momentul cand legionarii loveau in fragilul secularism romanesc mai rau ca niciodata.

Biserica mare stapan de iobagi, Biserica mare stapan de sclavi, Biserica mega-imbuibat intr-o tara atat de saraca, Biserica aliat al fascismului si terorismului asociat cu acesta, dar si Biserica nou latifundiar dupa 1989, Biserica nou aliat al fascistilor (prezenta soborurilor de preoti la multe din manifestatiile Noii Drepte in anii recenti spune ceva, domnilor propagandisti ortodocsi?), Biserica DUSMAN AL STIINTEI, prin impunerea cu forta a „educatiei religioase” in scoli din clasa intai pana intr-a 12-a si mai ales prin acea atat de rusinoasa scoaterea a teoriei si FAPTULUI evolutionist din scoli, iata niste avataruri incontestabile ale Bisericii Ortodoxe la noi de-a lungul timpului! Sa indrazneasca cineva sa nege aceste fapte incontestabile! Istoria, stimati fascisti, se face pe documente. Noi, cand vorbim de crimele fascismului, vorbim pe documente, intotdeauna pe documente nu pe impresii! Voi, cand vorbiti de „crimele comunismului” vorbiti FARA documente, FARA cifre, doar pe baza unor impresii preluate necritic de la unul din marii teoreticieni ai fascismului rus (si el tot ortodox!), betivul Soljenitan!

Si, dupa toate astea, se gasesc tot felul de politicieni autoproclamati „patrioti”, ieri mafiotul Becali azi Bogdan Diaconu, care fac apel la „traditia ortodoxa”, care declara pe fata ca resping „multiculturalismul” in numele „monoculturii national-ortodoxe”, care declara pe fata ca sunt contra primirii de refugiati musulmani (oameni adusi in pragul disperarii de imperii CRESTINE care le-au distrus casa, asta nu intelege Bogdan Diaconu), care declara pe fata ca sunt impotriva construirii de moschei deoarece Romania e „tara ortodoxa”!

Ce fel de oameni sunt acestia?

Ei sunt oameni deviati de mult de la linia Umanitatii, de la linia Omului normal, a Omului de Omenie! Caci ce inseamna acum sa respingi multiculturalismul? Ce inseamna acum sa sprijini Biserica Ortodoxa? Inseamna sa perpetuezi sistemul de minciuna, asuprire, jaf, deposedare a saracilor in folosul bogatilor care, cu secole in urma, lua sapte piei de pe bietii iobagi si sclavi romi pentru a ingrasa pe boierii in sutana si pe fratii lor de pahar si invarteli, boierii fara sutana! Inseamna sa sustii pe cei care au asuprit pe STRAMOSII NOSTRI, pe stramosii majoritatii covarsitoare a poporului acestei tari, pentru ca 90% si mai bine din poporul acestei tari nu din boieri se trage ci tocmai din IOBAGII ROMANI si ROBII TIGANI pe care i-au asuprit candva cu bestialitate boierii in sutana! Inseamna sa fii MASOCHIST, respingerea multiculturalismului in favoarea monoculturalismului national-ortodox acolo te duce, la masochism intelectual si, in ultima instanta, si fizic! Inseamna sa-i sustii pe cei care ti-au asuprit stramosii in modul cel mai cumplit cu putinta! Inseamna sa scuipi pe memoria stramosilor tai, care au fost DE-AI TAI, nu de-ai lor, care au fost asupriti de ei, imbuibatii, talharii, mincinosii si ipocritii! Inseamna sa PREGATESTI TERENUL pentru o NOUA exploatare in masa a celor multi si saraci de catre boierii in sutana- e cunoscuta furia acaparatoare a lui Pimen-Putin, furie indreptata impotriva TA, omule simplu! Inseamna sa accepti sa fii ingropat inainte de a-ti veni sorocul, inseamna sa accepti sa se DETURNEZE milioane de euro de la bugetul de pensii, de salarii, de scoli si spitale in favoarea celui mai megalomanic proiect de pe pamant european de la Hitler incoace, Catedrala Praduirii Neamului! Inseamna sa accepti dezbinarea proletariatului pe criterii religioase dar si etnice, pentru ca acei imigranti saraci care vin doar cu hainele de pe ei pentru simplul motiv ca nu mai au nimic in urma lor, acei romi saraci pe care Bogdan Diaconu si gorila Ghita ii confunda cu interlopii si ii bate prin tramvaie, acei unguri saraci pe care Bogdan Diaconu ii pune in aceeasi oala cu extremistii care de fapt sunt prietenii LUI, sunt FRATII tai, romane simplu! Acei refugiati saraci, acei romi saraci, acei unguri saraci, sunt oameni CA SI TINE, romanule simplu, sunt oameni care sufera ca si tine, care au ACELASI DUSMAN ca si tine, burghezia, oligarhia, capitalul! Tu esti sarac, el e tot sarac! Tu esti asuprit de capital, el e asuprit tot de capital! Si atunci, de ce sa va bateti? De ce sa va dusmaniti? De ce sa sustii tu inchiderea granitelor, de ce sa sustii tu chinuirea si umilirea unor oameni saraci ca si tine? Nu ar fi mai bine sa te UNESTI cu ei impotriva ACELUIASI dusman, impotriva DUSMANULUI COMUN, care nu tine cont ca tu esti crestin si el e musulman, iar altul poate fi catolic, budist, hindus, protestant sau ateu? Nu ar fi mai bine sa spui NU monoculturalistilor si DA marxistilor multiculturalisti autentici?

A respinge multiculturalismul in favoarea monoculturalismului national-ortodox inseamna, de asemenea, sa intorci spatele Stiintei, sa intorci spatele Progresului, sa te asezi cu fata la Evul Mediu in care evolutionismul nu aparuse inca si nici nu era lasat sa apara, inseamna, in ultima instanta, sa iei TOT painea de la gura ta ca sa o dai LOR, boierilor in sutana, boierilor fara sutana si fascistilor teroristi ai lui Diaconu-Codreanu si Ghita-Sima, gandeste-te si la asta!

Nu vreau, bineinteles, sa spun ca totul in ortodoxie e rau si reactionar. Nu vreau in niciun fel sa spun sau sa insinuez ca in religia crestin-ortodoxa de care tin 85% din romani chiar totul ar fi rau, favorabil reactiunii. Nicidecum. Astea sunt bazaconii raspandite tot de EI, care se dau prieteni ai tai dar sunt de fapt dusmani ai tai, pentru a te indeparta de Adevar, de Dreptate, de Lumina Marxismului! Marxistii adevarati nu au negat si nu neaga ca in Biblie, mai ales in Noul Testament, sunt si parti pozitive! Nu negam ca Iisus Hristos a fost, in fond, un luptator impotriva nedreptatii, un luptator impotriva exploatarii omului de catre om, impotriva exploatarii celui slab de catre cel tare, a exploatarii celui sarac de catre cel bogat! Nu negam asta, am spus-o si la inceputul acestui articol. Nu vrem nici sa spunem sau sa insinuam ca toti preotii ar fi rai si corupti. Acum un secol si jumatate Marx spunea ca in satele romanesti sunt si preoti cinstiti, care traiesc si muncesc cot la cot cu taranii saraci, care impart cu el suferintele si bucuriile. Acelasi lucru il spunea acum un secol si Lenin despre multi preoti de tara rusi. Acest articol a fost indreptat impotriva ortodoxismului OFICIAL, impotriva Bisericii ca entitate politico-juridica si social-economica exploatatoare, complice a tot ce a fost mai rau in societatea romaneasca. Pe ortodocsii obisnuiti, pe cei care se declara ortodocsi dar sufera cumplit din cauza capitalului, pe acestia ii SUSTINEM in fata exploatatorilor si totodata nu facem nicio incercare de a-i converti cu forta la ateism sau marxism. Suntem, asa cum ne-a invatat Lenin, impotriva oricarei jigniri a sentimentelor religioase. Suntem impotriva oricarei uri religioase pentru ca ea dezbina pe oamenii muncii. Nici ura ortodoxa contra musulmanilor si ateilor, nici ura islamica sau ateista contra ortodocsilor! Unitatea proletarilor indiferent de credinta sau de necredinta, sub steagul falnic si stralucitor al Marxismului, impotriva parazitilor burghezi si demagogilor si teroristilor fascisti, iata ce sustinem noi!

 

Jos fascismul religios, jos capitalismul, jos xenofobia, jos exploatarea omului de catre om, jos minciuna!

Traiasca adevarata Lumina a Lumii, adevaratul Izbavitor al intregii Umanitati, Marxismul! Traiasca Partidul Comunist din Romania, partidul celor multi si exploatati, care a stat mereu si va sta mereu pe linia Marxismului!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s