Religia – instrumentul burgheziei pentru manipularea maselor

Inca din Antichitate religia a jucat un rol foarte important in manipularea maselor populare. In acea perioada a istoriei, regele era considerat reprezentantul zeilor pe pamant, teorie prin care era impus respectul fata de acesta. In momentul aparitiei religiilor monoteiste, teoria s-a schimbat, dar si-a pastrat aceeasi forma, de aceasta data regele fiind reprezentantul lui Dumnezeu pe pamant.

In evul mediu, rolul religiei a fost exagerat, Biserica devenind principal institutie, iar clerul fiind prima stare dupa nobilime. De asemenea, credinta era obligatorie, cei care nu o acceptau sau renuntau la ea erau declarati eretici si condamnati la moarte, fiind ucisi prin ardere pe rug.

In epoca moderna, rolul religiei a fost diminuat odata cu disparitia societatii feudale, insa Biserica a continuat sa ocupe o pozitie inalta in societate, fiind utilizata de catre burghezie in scopul pastrarii sub control a clasei exploatate. De asemenea, religia a avut ca obiectiv departarea oamenilor de stiinta si cunoastere, prin intermediul principiului “crede si nu cerceta”, cresterea nivelului de inteligenta al oamenilor fiind vazut de catre clasele dominante ca un pericol pentru pozitia lor.

In prezent, religia reprezinta un instrument al partidelor capitaliste de a-si mentine puterea, de aceea ele se opun oricarei legi impotriva bisericii. In timpul campaniei electorale din toamna anului 2014, patriarhul Daniel s-a implicat in aceasta sustinandu-l pe candidatul PSD Victor Ponta. Este cunoscut modul in care, in timpul slujbelor religioase, preotii ii indemnau pe oameni sa il voteze pe Victor Ponta. Drept rasplata, guvernul a marit bugetul pe 2015 pentru construirea de noi biserici de nu mai putin de 7 ori, in conditiile in care Romania duce lipsa de scoli si spitale, si exista mii de oameni care mor de frig si de foame pe strazi. Ingrijorator este insa faptul ca indoctrinarea religioasa continua in Romania, o consecinta fiind consolidarea sistemului capitalist.

Cel mai eficient mijloc de indoctrinare este cel prin intermediul scolii, religia fiind impusa copiilor inca de la varste fragede, mai precis din clasa I. Materia “Religie” este una dintre materiile nelipsite din orarul scolar. Religia a fost impusa copiilor in scoli inca din perioada interbelica. La vremea respectiva bataia era permisa in scoli pentru educarea elevilor, astfel profesorii aplicand corectii dure. De cele mai multe ori cruzimea era mai mare in cadrul orelor de religie decat la alte materii. Din fericire, guvernul comunist al lui Petru Groza a interzis in anul 1948 atat bataia in scoli, cat si indoctrinarea religioasa a tinerelor generatii.

Dupa 1990, odata cu revenirea la sistemul capitalist, religia a fost reintrodusa in scoli ca materie obligatorie, fiind impusa elevilor inca din primul an de scoala. Scopul revenirii la indoctrinarea religioasa nu este altul decat subjugarea oamenilor si prevenirea oricarei forme de lupta impotriva asupririi capitaliste. Din acest motiv, orice incercare de eliminare a indoctrinarii religioase este contracarata de catre politicienii aflati la putere prin diferite metode. De exemplu, in noiembrie 2014, Curtea Constitutionala a hotarat ca legea privind obligativitatea religiei in scoli este neconstitutionala, in urma acestei decizii elevii care doresc sa studieze religia trebuie sa depuna cerere in acest sens la inceputul fiecarui an scolar. Fiind in mijlocul anului scolar, elevii au fost manipulate de catre diriginti sa depuna cu totii cererea pentru a nu renunta la ora de religie in timpul anului, in ideea ca vor renunta la religie incepand cu anul urmator. Din acest motiv, 90% dintre elevi au depus astfel de cereri pentru religie. La inceputul anului urmator insa, guvernul a hotarat ca cererile depuse in anul precedent raman in vigoare, trecand peste decizia CCR care spunea ca elevii care doresc sa studieze religia trebuie sa depuna cerere LA INCEPUTUL FIECARUI AN SCOLAR. Cum multi depusesera cererea doar pentru a nu renunta la religie in timpul anului scolar, s-a ajuns in situatia in care indoctrinarea lor sa continue, liderii capitalisti atingandu-si astfel scopul.

Un abuz mult mai mare a fost comis de catre conducerea unui liceu de prestigiu din Craiova in toamna anului 2016. Este vorba despre elevii unei clase a 12-a care au depus cereri pentru a NU studia religia, invocand motive personale. Cererile acelora au fost respinse de catre conducere sub pretextul numarului prea mare al acestora. Astfel, elevilor le-a fost incalcat dreptul de a-si allege orientarea religioasa, fiind obligati sa se supuna indoctrinarii crestin-ortodoxe. Acesta este doar un exemplu, existand numeroase abuzuri de acest gen in Romania. Un lucru este cert, guvernele capitaliste nu vor renunta niciodata la principalul instrument de manipulare a maselor, anume religia.

In concluzie, religia a avut dintotdeauna un rol fundamental in in manipularea si descurajarea oamenilor, fiind unul din principalele mijloace folosite de clasele dominante pentru a-si mentine puterea. Singura solutie de a combate aceste manipulari este scoaterea oamenilor de sub influenta ideilor religioase, prin demontarea lor.

Reclame

4 gânduri despre “Religia – instrumentul burgheziei pentru manipularea maselor

  1. de parca comunismul prin instrumentele sale nu a fost o inchizitie…..tot un cacat. aceeasi manipulare concentrata la nivel de inchizitie. Capete de piila! Aceeasi manipulatori imperatori regi regine, presedinti superiori celorlalti cand au dintii pe os si scaunul sub cur. Frustrarile ies la iveala din timpul copilariei fata de parinti prieteni si boieri. Devii nemernic. Te razbuni daca pozitia ti-o ofera. Cu atat mai mult daca vrei sa sugi madularul vreunui dumnezeu sau zeu sau angel….Ce te mira de cel supus? De unde vine pana la urma educatia asta? Slugarnicie? Inferioritate? Lipsa protectie? Singuratate? Ce enmernic profita de cele ce omul de rand are nevoie e scris cel putin in istorie. Cel ce se crede dumnezeu e mai nemernic decat toti oamenii la un loc. Daca mai e si dumnezeu la mijloc, e si mai rau: profita de toata naivitatea si speranta oamenilor…la fel cum profita biserica

  2. Inca ceva. cate victime a facut si pcr-ul….sa ma cac pe religia voastra SAU POLITICA CUM O NUMITI…tot criminali sinteti. mare diferenta nu e. parerea mea e ca capitalismul, asa cum e sadic, e mai corect potrivit fiintei umane ca inselatoria si utopia comunista cel putin la nivel de conducere. realitatea e faptul ca omul e egoist si vrea pentru el indiferent de politica sau religie. daca mai e si manipulat de vre-un cretin care se pisa pe drepturile tale, e elocvent si justificabil speciei lui.

  3. blogul comunistilor? blogul nazistilor? blogul teroristilor? blogul americanilor care au facut posibil teroristii? eu…nu inteleg. nu va ajung faptele celor sau faptele stramaosilor vostrii? chiar nu invatati nimic?????!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s