Mesaj al PCdR de Ziua Romilor

Cu ocazia zilei de 8 Aprilie transmitem cele mai calde felicitari reprezentantilor etniei rome, care constituie principala minoritate nationala de la noi, si urari de bine si emancipare reala. Noi, partidul proletariatului din aceasta tara, consideram ca proletariatul este UNUL, indiferent de nationalitate, limba materna sau culoarea pielii si, ca atare, toti proletarii trebuie sa se bucure de drepturi EGALE pe toate planurile- economic, social, politic, cultural. Simpatizam cu proletarii de toate nationalitatile si de toate culorile iar proletarii romi sunt o componenta de mare greutate a proletariatului de la noi, existand perspectiva ca in cateva decenii ei sa devina componenta sa PRINCIPALA.

Pentru a asigura unirea cat mai trainica a proletarilor de toate nationalitatile, limbile, culorile si religiile, suntem si vom fi mereu impotriva oricaror manifestari de ura etnica, rasiala si religioasa. Nu ne place deloc ura etnica, rasiala si religioasa, o uram si o vom uri din toata fiinta noastra. Ura etnica, rasiala si religioasa serveste numai burgheziei care vrea dezbinarea clasei muncitoare (in special marii burghezii), precum si cercurilor celor mai reactionare ale burgheziei care doresc perpetuarea sistemului de oprimare rasiala care a existat pe pamantul romanesc de 7 secole. Pentru ca, trebuie sa o spunem deschis, spatiul romanesc a cunoscut si el ororile rasismului alb, inca din secolul 14, cand romii, oamenii care aveau practic monopolul celor mai importante mestesuguri, jucand un rol IMENS in economia Tarilor Romane, au fost transformati in sclavi ai boierilor, domnitorilor si manastirilor. Spatiul romanesc a cunoscut ororile rasismului alb inca din secolul 14 iar aceste orori au atins apogeul in timpul HOLOCAUSTULUI nazisto-antonescian, cand 25 000 de romi au fost deportati in Transnistria, in conditii greu de imaginat, din ei pierind, de foame si boli, peste 11 000.

Partidul Comunist din Romania recunoaste nu numai ca rasismul este profund daunator solidaritatii inter-proletare dar si faptul ca in Romania ROMII sunt principalele victime ale acestui rasism. Desi toti proletarii din Romania sunt asupriti de capital, totusi aproape numai romii sunt asupriti SI din cauza culorii lor. Desi toti proletarii din Romania sunt asupriti de capital, totusi numai romii au o rata a saraciei de ZECE ORI MAI MARE decat alte grupuri etnice de la noi. Desi toti proletarii din Romania sunt asupriti de capital, totusi romii sunt cei care au cele mai mari rate ale saraciei, excluziunii, analfabetismului, lipsei de acces la asistenta medicala. De ce? Pentru ca sistemul capitalist din Romania nu suporta culoarea inchisa a pielii si ii supune pe purtatorii ei la un DUBLU jug, atat social cat si rasial. Putem spune ca dintre toate natiunile si nationalitatile din Romania numai una este cu adevarat asuprita, in sensul ca reprezentantii lor saraci sunt asupriti atat de capital cat si de rasism. Si nu numai ca romii saraci sunt cei mai saraci oameni de la noi. Rasismul din Romania nu e doar economic ci si CULTURAL. Romii sunt considerati in Romania APROAPE PARIA. Nu-si gasesc locul in manuale scolare. Nu-si gasesc locul in manualele de istorie desi ei reprezinta PRIMA minoritate a tarii si au avut timp de secole monopolul unor mestesuguri extrem de importante, fara de care Tarile Romane nu ar fi supravietuit in Evul Mediu nici o saptamana, necum sa mai tina si piept expansionismului otoman. Nu-si gasesc locul in programele de prezentare a Romaniei. Cultura roma e ceva cu care ne rusinam, si nu ma refer neaparat la cultura roma comerciala, care nu e nici mai buna nici mai rea decat cultura romaneasca comerciala, ci si, mai ales, la cultura roma AUTENTICA. Mai mult, exista grupari de extrema dreapta in Romania care sunt dispuse sa mearga pana la atacuri fizice impotriva romilor. Desi Romania nu a cunoscut in ultimele doua decenii, de la pogromul de la Hadareni incoace, acel gen de teroare nazista care a desfigurat si desfigureaza Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Kosovo (conform legislatiei internationale o parte a Serbiei, dar asta e alta poveste), totusi grupari naziste violente exista si in Romania si am vazut in ultimii ani ca ele ar merge si mai departe decat niste simple profanari de corturi sau mitinguri pe la Timisoara care fac o confuzie CUMPLITA intre mafie, care NU are etnie, si o etnie de 2 milioane de oameni. Vigilenta fata de nazismul anti-rom este necesara, mai necesara chiar ca niciodata, mai ales ca vedem ce se intampla in jurul nostru, de la Trump la Putin, de la Orban la Le Pen, de la Theresa May la Erdogan.

Partidul Comunist din Romania are o lista de propuneri concrete pentru a ajuta la cauza unei reale emancipari a romilor. Noi consideram ca, desi pentru o astfel de reala emancipare e nevoie in primul rand de daramarea capitalismului, prin lupta comuna a proletarilor romi, romani, maghiari sid e alte nationalitati, totusi cu anumite propuneri trebuie sa venim de pe acum. Un partid revolutionar care pierde din vedere programul minimal comite acelasi pacat de moarte pe care il comite un partid care renunta la programul maximal. Programul minimal si programul maximal nu se exclud ci se completeaza reciproc, primul constituie un mijloc important care ajuta la realizarea celui de-al doilea. Dorim daramarea capitalismului dar dorim si o lupta anti-rasista cat mai puternica si in cadrul capitalismului, deoarece intotdeauna un capitalism cu mai putin rasism USUREAZA lupta de clasa a proletariatului, usureaza unirea lui dincolo de bariere rasiale, usureaza redefinirea luptei proletare in termeni de clasa nu de rasa.

Cerem deci:

 

O lupta cat mai accentuata impotriva celor care discrimineaza pe criterii etnice, rasiale si religioase, fie ca sunt patroni care refuza sa angajeze romi (de obicei pentru a-i angaja mai usor fara forme legale) fie ca sunt profesori sau invatatori care persecuta elevii romi (cazuri din acestea sunt MULTE, din pacate). Pedepse cat mai aspre pentru discriminarea de orice fel!

Un cod de conduita al presei. Avem prea multe ziare si posturi de televiziune (Romania Tv e exemplul cel mai clar, dar mai sunt si altele) care prezinta sistematic o imagine INCORECTA a romilor, care amesteca zece mere stricate cu zece mii de mere bune cu scopul de a lovi in merele bune, care induc stereotipuri profund daunatoare si profund GRESITE, care folosesc ostentativ termenul „tigan”, etc. Nu avem voie sa spunem ca „tiganii au facut, tiganii au dres”! Nu avem voie! Cand criminalul capitalist Traian Basescu a vandut flota de ce nu a zis nimeni ca „romanii au vandut flota”? Cand criminali capitalisti romani au falimentat Bancorexul de ce nu a zis nimeni ca „romanii devalizeaza banci”? De ce e nevoie de dublu standard? Daca un roman face ceva rau, nu inseamna ca „romanii” fac rele. La fel si in cazul romilor. Rasistilor, nu v-ar placea sa va aplice altii logica pe care o aplicati voi romilor, nu? Atunci taceti din gura, ciocul mic si la reeducare sau, in caz contrar, la puscarie. Da, da, la puscarie! La puscarie cu cei care denigreaza natiuni de 2 milioane de oameni! La puscarie cu cei care amesteca zece mere stricat cu zece mii de mere bune! Lumea trebuie sa stie ADEVARUL despre romi, nu minciuni fasciste, lumea trebuie sa stie ca MAJORITATEA romilor sunt cinstiti si ASUPRITI, nicidecum asupritori, ca sunt oameni care muncesc, adesea cu ziua, adesea pe salarii de mizerie, pentru a-si aduce contributia la economia acestei tari, ca sunt oameni care indeplinesc munci foarte UTILE, cum ar fi stransul gunoaielor, fara de care s-ar sufoca toata tara, inclusiv rasistii ei, in maxim 5 zile. Da, da, aceasta este imaginea pe care trebuie sa o cunoasca romanii despre romi atunci cand citesc sau butoneaza presa.

Spatii mai largi pentru romi in manualele scolare. Nu se spune, din pacate, mai nimic despre romi in manualele de istorie. Nu se spune mai nimic despre cele 5 secole de sclavie a romilor, cu toate atrocitatatile ei, cu oameni batuti cu vergile, pusi cu capul in fum de ardei, pusi in lanturi sau vanduti ca vitele, adesea prin separarea sotului de sotie, a parintilor de copii. Oare de ce? Nu cumva pentru ca cineva acolo sus la Educatie nu vrea ca romanii sa stie ca poate romii au MOTIVELE LOR sa fie atat de in urma fata de ceilalti? Nu cumva pentru ca cineva acolo sus la Educatie si, poate, si mai sus, nu vrea ca romanii sa stie ca romii sunt VICTIME? Credeti ca 5 secole de sclavie a romilor inseamna, la scara istoriei, putin? Nu, nu inseamna deloc putin! Inseamna o enorma cantitate de suferinta umana acumulata, ale caror urmari se repercuteaza in timp, mai ales ca la nici un secol de la eliberarea din sclavie urmeaza Holocaustul lui Hitler si Antonescu. Ca veni vorba de Holocaust, cerem si spatii mai largi pentru tragedia romilor in manualele de istorie obligatorii precum si in cele optionale de istorie a Holocaustului. Romii in momentul acesta sunt SUBREPREZENTATI in manualele de istorie a Holocaustului, dupa cum am aratat mai pe larg in ultima mea carte. Iar acest lucru e intolerabil si nu trebuie sa mai dureze.

Romi in programele de prezentare a Romaniei peste hotare. Nu are sens sa punem numai copii blonzi cu ochi albastri in pliantele de promovare a Romaniei, doar nu mai suntem pe vremea lui Hitler, nu?

Folosirea termenului de „rom” in discursul oficial, atat in cel politic cat si in presa si in scoala. Noi consideram ca termenul „tigan” poate nu e in sine chiar atat de jignitor (desi, sa recunoastem, la origine ESTE jignitor), dar in discursul oficial trebuie preferat termenul ROM, care vine din limba acestei etnii si este, deci, termenul CORECT. Nici noua nu ne-ar placea ca ungurii sa ne numeasca la Radio Budapesta „olahi”, nu? Nu suntem neaparat pentru interzicerea termenului de „tigan” ci pentru descurajarea lui, prin exilarea lui in desertul discursului informal pentru ca, in cele din urma, sa moara de moarte buna.

 

Partidul Comunist din Romania se angajeaza, de asemenea, sa lupte cu rasismul infiltrat in miscarea asa-zis comunista! Pentru ca rasismul anti-rom, perfidie suprema, a pentrat insasi miscarea autodeclarat comunista din Romania! Cu cat instrumentul cel mai de pret al clasei muncitoare este mai corupt cu atat mai bine pentru burghezie si mai rau pentru noi. Infiltrarea rasismului anti-rom in miscarea autodeclarata comunista a inceput-o sinistrul revizionist Verdet la inceputul anilor 1990, ajutat de nu mai putin sinistrul Vadim care, desi nu se declara comunist, poza in prieten al comunistilor. In prezent, partide care se declara comuniste cum ar fi Partidul „Socialist” Roman, Partidul Comunitar, Uniunea „Comunistilor Romani” sunt infectate pana la radacina de discursul rasist de tip vadimisto-legionar iar noi NU vrem sa avem aceeasi soarta! Proletarii constienti din Romania s-au saturat de discurs vadimist, s-au saturat de comunism „centrat pe romani”, s-au saturat de dacism delirant, s-au saturat de iesirile lui Dediu de la UCR impotriva minoritatilor care, chipurile, ar avea „mai multe drepturi ca romanii”, s-au saturat de falsi comunisti care in public il lauda pe Antonescu! Ne-am saturat de toate aceste lucruri! Nu va vom lasa sa ne corupeti! Va vom demasca de cum veti deschide gurile voastre puturoase! Va vom demasca si nu va vom ierta! Era amestecarii comunismului cu fascismul a apus cu desavarsire! Noi, PCdR, ne vom constitui in FARUL LUMINOS al proletariatului din Romania, in farul care va propaga ADEVARATA doctrina marxista, deopotriva de fidela atat literei cat si spiritului marilor nostri inaintasi, noi vom fi avangarda loiala si deschisa la minte totodata care va apara adevarurile eterne ale marxismului si totodata va aplica aceste adevaruri la realitatile Romaniei si lumii din anul 2017. Fara indoiala ca Marx avea dreptate sa fie eurocentric in anii 1800, dar asta nu inseamna ca mai e corect sa fii eurocentric acum, cand nu clasa muncitoare alba ci tocmai cea nealba s-a transformat in avangarda proletariatului mondial. Fara indoiala ca Gheorghiu Dej si Ceausescu aveau dreptate, intr-o anumita masura, sa fie centrati pe romani la vremea lor, dar in prezent, cand rata saraciei printre romi e de ZECE ORI MAI MARE decat printre romani, cand romii sunt sectiunea cea mai asuprita a proletariatului, cand se contureaza perspectiva ca in cateva decenii romii sa DOMINE DEMOGRAFIC atat proletariatul cat si tara, era comunismului centrat pe romani a APUS cu desavarsire! Cei care practica acest gen de „comunism” vor intra, fie ca vor sau nu, in aceeasi cocina cu spurcatii de legionari! Inevitabil! Iar daca va gasim acolo nu vom avea mila de voi.

O mica precizare in legatura cu asa-numita problema a uscaturilor din ograda etniei rome. Fara indoiala ca orice natiune isi are uscaturile ei, capitalistii ei, camatarii ei, vampirii ei, fascistii ei. Etnia roma inseamna atat somerul muritor de foame din prelungirea Ferentarilor cat si interlopul burtos si criminal cu Maserati si turnulete la palate. Noi il sustinem pe primul si il combatem pe ultimul. Nu acceptam, bineinteles, sub nicio forma, amestecare a zece mere stricate cu zece mii de mere bune, dar esentialul e ca noi combatem merele stricate, indiferent ca se numesc Basescu sau Bercea. Dar aici mai e vorba de ceva, si anume de intelegerea contradictiei PRINCIPALE. Intre contradictiile dintre exploatatori si oamenii cinstiti care contradictie e mai rea, cea dintre uscaturile romanilor si oamenii cinstiti sau cea dintre uscaturile romilor si oamenii cinstiti? PRIMA este mai rea, pentru simplul motiv ca detine mai multa putere. Da, uscaturile sunt uscaturi indiferent de culoarea lor. Fara indoiala ca in ce priveste ESENTA, uscaturile romilor sunt LA FEL DE RELE ca uscaturile romanilor. Dar in ce priveste FORTA, in ce priveste GREUTATEA SPECIFICA, uscaturile romanilor sunt MAI RELE, pentru ca au mai multa forta, mai multa greutate specifica. Da, monstrii sunt la fel in monstruozitatea lor. Da, mafiotii sunt la fel in ce priveste monstruozitate lor. Dar intre mafiotul cu tun si mafiotul cu pistol cu apa, nu incape indoiala ca PRIMUL este mai rau. De aceea noi trebuie sa luptam IN PRINCIPAL cu rasismul si capitalismul romanesc si IN SECUNDAR cu capitalismul si mafiotismul rom. Luptam cu amandoua, dar ne concentram pe prima categorie de monstri. Nu trebuie sa neglijam lupta cu uscaturile romilor pentru ca, asa cum a aratat Stalin, a neglija lupta cu o deviere poate duce la transformarea devierii secundare in deviere principala. Dar, fara sa neglijam cu nimic lupta cu uscaturile romilor (cine oare a postat pe Facebook acum un an ca Fane Spoitoru a fost un DUSMAN al tiganilor?), fara sa neglijam cu nimic aceasta lupta noi ne vom concentra pe lupta cu uscaturile romanilor, cu rasistii romani, cu mafiotii si oligarhii romani (si, bineinteles, cu jugul imperialist occidental, dar asta e alta poveste), pentru ca asa ne porunceste marxismul, singura doctrina a carei esenta este, cum spunea Lenin, analiza concreta a situatiilor concrete.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s