Pot comunistii sa primeasca arme de la imperialisti?

Multa indignare s-a facut auzita in ultima vreme impotriva luptatorilor kurzi sirieni din YPG pentru faptul ca au acceptat sa primeasca arme de la imperialistii americani in lupta pe care o duc contra ISIS. In corul indignatilor se pot auzi voci precum cele ale sustinatorilor lui Assad, care nu pomenesc nimic de faptul ca Assad insusi a acceptat sa primeasca sprijin militar de la niste anumiti imperialisti (sau neaga cu incapatanare, impotriva evidentei, ca acestia ar fi imperialisti), sau ale regimului erdoganist, care nu pomeneste nimic de faptul ca Turcia insasi a primit ani de-a randul ajutor de la imperialistii americani impotriva kurzilor de pe teritoriul sau. Ce atitudine trebuie sa avem noi fata de acest fapt?

Nu-i vorba ca a primi ajutor, sub orice forma, de la imperialisti, te face suspect. Nu-i vorba ca DA, exista suspiciunea ca YPG au devenit agenti ai imperialismului american. Dar este oare acest fapt IN SINE o dovada concludenta ca au devenit agenti imperialisti, sau mai trebuie acest fapt si COROBORAT cu alte fapte?

Ne temem ca el trebuie coroborat cu alte fapte. Ne temem ca trebuie sa va dezamagim: marxism-leninismul nu considera ca primirea de ajutor imperialist e IN SINE o dovada de tradare, ci considera ca aceasta primire de ajutor trebuie judecata IN CONTEXT. Contribuie acest ajutor la mersul inainte al Revolutiei Mondiale sau o trage el inapoi pe aceasta Revolutie Mondiala, aceasta e intrebarea.

Primul din miscarea comunista internationala care a avizat favorabil primirea de ajutor imperialist IN ANUMITE CONDITII a fost nimeni altul decat LENIN. Lenin, la inceputul anului 1918, cand tanara Republica Sovietica, lipsita inca de armata proprie, se confrunta cu perspectiva ofensivei imperialismului german, a dat aviz favorabil primirii de armament si alimente de la imperialistii anglo-francezi IMPOTRIVA celor germani. Impotriva lui Buharin, Lenin a sustinut la sedinta Comitetului Central al Partidului Bolsevic din 22 februarie 1918, admisibilitatea primirii acelui ajutor. Rezolutia a fost votata cu 6 voturi contra 5, iar Buharin, vazandu-se infrant, a anuntat ca demisioneaza din CC al partidului si din redactia ziarului Pravda.

A fost Buharin mai consecvent revolutionar decat Lenin cu acea ocazie?

Daca privim lucrurile din punct de vedere al BENEFICIILOR pentru cauza Revolutiei (caci marxistii nu sunt dusmanii eficientei cand e vorba de CAUZA, ei nu se tem sa gandeasca „negustoreste”, cum spunea Lenin, cata vreme gandesc asa in folosul Cauzei), daca privim lucrurile din acest punct de vedere, vedem ca LENIN a fost cel situat pe pozitia INTARIRII Revolutiei Ruse si, implicit, si celei mondiale. Argumentatia lui Lenin in aceasta chestiune e un model de argumentatie marxista si vom reda fragmente din ea aici.

„Sa zicem ca, pentru a ucide pe tiran si monstru, Kaleaev (un eser care in 1905 l-a ucis pe unchiul vampirului Nicolae al II-lea, nota noastra) isi procura un revolver de la un nemernic, de la un pungas, de la un talhar fara pereche, promitand sa-i aduca in schimbul acestui serviciu paine, bani, rachiu. Putem noi oare sa-l blamam pe Kaleaev pentru ca a facut „o tranzactie cu un talhar” in scopul procurarii unei arme ucigatoare? Orice om cu mintea sanatoasa va spune: nu. Daca Kaleaev nu a avut de unde sa-si procure pe alta cale un revolver si daca fapta lui Kaleaev e intr-adevar o fapta cinstita (uciderea unui tiran, iar nu un omor in scop de jaf), atunci Kaleaev nu trebuie blamat pentru felul in care si-a proclamat revolverul, ci APROBAT. Dar daca un talhar, pentru a savarsi un omor in scop de jaf, isi procura pe bani, pe rachiu, pe paine, un revolver de la un alt talhar, putem noi oare compara (ca sa nu mai spunem identifica) o ASTFEL de „tranzactie cu un talhar” cu tranzactia in genul celei facute de Kaleaev? Nicidecum. Orice om care nu si-a pierdut mintile si nu s-a imbolnavit de mancarime va recunoaste ca nu se poate. Orice taran, daca ar vedea un „intelectual” care prin vorbe goale vrea sa ocoleasca un adevar atat de evident ar spune: dumneata, boierule, n-ai ce cauta la conducerea statului, mai bine sa treci in randul clovnilor usori de gura sau sa te duci frumusel sa-ti faci o baie de aburi ca sa scapi de mancarime.”

Lenin a acceptat, la inceputul lui 1918 (putin inainte sa semneze cu imperialismul german pacea de la Brest), sa primeasca ajutor de la imperialismul anglo-francez pentru a INTARI Revolutie Rusa. Daca tovarasii kurzi primesc ajutor de la imperialistii americani pentru a INTARI Revolutia Kurda si Revolutia Mondiala atunci tranzactia lor e in genul celei preconizate de Lenin in 1918 si NU trebuie condamnata. Dar daca ei primesc acest ajutor pentru a INTARI pozitiile imperialismului american in Orientul Mijlociu si in lume, sacrificand Revolutia Siriana si Revolutia Mondiala, sacrificand popoarele victimizate de imperialismul american pe mapamond, atunci ACEST gen de colaborare trebuie CONDAMNAT de noi fara rezerve.

Lenin spunea, tot in 1918, ca a fi internationalist e o chestiune serioasa, cu care nu te poti juca. Internationalist este cel care se ingrijeste nu numai de revolutia lui ci si de revolutia internationala. „Trebuie sa judec nu din punctul de vedere al tarii „mele” (caci aceasta este judecata unui jalnic mic-burghez obtuz si nationalist, care nu intelege ca el este o jucarie in mainile burgheziei imperialiste), ci din punctul de vedere al PARTICIPARII MELE la pregatirea, la propovaduirea si la apropierea revolutiei proletare mondiale”.

Stalin spunea, in 1924: „Victoria socialismului intr-o singura tara nu este un scop in sine. Revolutia tarii biruitoare nu trebuie sa se considere ca o entitate in sine, ci ca un sprijin, ca un mijloc PENTRU grabirea victoriei proletariatului in toate tarile”.

Dupa Lenin si Stalin marxistii au o datorie atat fata de propria lor clasa muncitoare cat si fata de clasa muncitoare din toate tarile, si trebuie adaugat aici fata de toate popoarele asuprite de imperialism. Primirea de ajutor imperialist trebuie sa NU AFECTEZE construirea socialismului in propria tara si ajutorarea proletarilor din toate tarile, a popoarelor asuprite de imperialism. Cu o mana trebuie sa primesti ajutor de la imperialisti, cu cealalta mana trebuie sa SABOTEZI pe imperialistii respectivi, atat in propria ta tara, construind socialismul si comunismul, CAT SI IN ALTE TARI. Cu o mana trebuie sa primesti ajutor de la imperialisti, cu cealalta mana trebuie sa INTORCI acest ajutor IMPOTRIVA imperialistilor, si acelor imperialisti care te ajuta si celor care nu te ajuta.

Revolutia Kurda trebuie sa invete din maretul exemplu al inaintasilor nostri, din maretul exemplu al lui Lenin, Stalin si Mao care, chiar si cand primeau ajutor de la imperialisti (1918, al doilea razboi mondial), de la anumiti imperialisti, INTORCEAU acest ajutor impotriva imperialistilor din toate tarile. Revolutionarii kurzi trebuie cu o mana sa primeasca ajutorul de la americani contra ISIS si cu cealalta mana sa SABOTEZE imperialismul american, ca si orice alt fel de imperialism, PASTRAND solidaritatea cu popoarele asuprite, victimizate, terorizate de imperialismul american, CONDAMNAN faptele monstruoase, crimele abominabile ale imperialismului american in Iraq, Afghanistan, Siria, Palestina, Yemen si alte locuri. Ajutor de la imperialistii americani da, sustinere pentru acesti imperialisti NICIODATA! Ajutor de la imperialistii americani da, pace cu imperialismul american NICIODATA, ajutor de la imperialistii americani da, sacrificarea Iraqului, Afghanistanului, Siriei, Palestinei, Yemenului si altor tari NICIODATA! Acceptam ajutorl vostru dar NU VA CANTAM IN STRUNA SUB NICIO FORMA.

Lenin, Stalin si Mao, acceptan ajutor de la anumiti imperialisti, nu au acceptat niciodata sa cante in struna acelor imperialisti. Lenin nu i-a numit niciodata pe imperialistii anglo-francezi din februarie 1918 altfel decat pe numele lor adevarat, cel de imperialisti. In articolul citat din 22 februarie 1918 Lenin vorbea de „tranzactia kalaevista a guvernului bolsevic cu TALHARII anglo-francezi”, deci nu cu „anglo-francezii cei iubitori de pace si antiteroristi” ci cu TALHARII anglo-francezi, pentru ca unui marxist nu-i e niciodata permis sa amestece lucrurile si sa-si piarda perspectiva. Perspectiva corecta e mai importanta pentru un marxist decat lumina ochilor. Fara perspectiva pierzi, esuezi, degenerezi, devii o jucarie in mainile TUTUROR imperialistilor, un tradator de doi lei, vrednic de dispret, CHIAR SI CU CEL MAI CONSISTENT AJUTOR DIN LUME la dispozitia ta.

Putem da si exemple de revolutionari care si-au pierdut perspectiva, colaborand cu anumiti imperialisti intr-o maniera NEPOTRIVITA, pierzand perspectiva in loc sa si-o mentina, sacrificand interesele Revolutiei Mondiale de dragul intereselor lor nationale inguste? Da, putem da astfel de exemple. In 2009 scriam in cartea mea „Eseuri despre Marxism” ca e de inteles colaborarea regimurilor stangiste din America Latina cu imperialismul rus impotriva celui american care le ameninta infinit mai mult, dar NU este de inteles cantarea in struna de catre acestea imperialismului rus, care s-a facut inevitabil cu TRADAREA Georgiei, martirizate de imperialismul rus in 2008. Recunoasterea independentei Abhaziei si Osetiei de Nord de catre Nicaragua, ASA NU! Iar aceasta politica cinica de tradare a intereselor absolut legitime ale popoarelor victimizate de imperialismul rus a continuat si dupa aceea, vezi sprijinul lipsit total si de creier si de coloana vertebrala al lui Fidel Castro fata de interventia rusa in Siria.

Vor sti tovarasii kurzi sa colaboreze cu imperialistii in maniera in care a facut-o Lenin in 1918? Vor ramane in istorie ca mari revolutionari. Vor colabora ei cu imperialistii americani in maniera in care au colaborat Ortega si Castro cu imperialistii rusi? Vor ramane in istorie ca mari tradatori, asa stau lucrurile. Speram din tot sufletul ca ei sa opteze pentru prima varianta!

 

Afara cu ISIS si cu toti imperialistii din Siria, din Orientul Mijlociu si din toata lumea! Colaborare a kurzilor cu americanii DOAR TEHNICA, fara niciun fel de prietenie!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s